15.7 C
Belgrade
petak, februar 23, 2024

Najsrećnija zemlja na svetu

Butan je po svim parametrima zemlja u kojoj treba ziveti, to je mesto najsrećnijih i verovatno najzdravijih ljudi na svetu

O Butanu ne treba puno govoriti, treba samo navesti da se radi o zemlji koja je u odnosu na svoju teritoriju najzelenija zemlja sveta, i zemlja sa najmanjim stepenom zagađenja vazduha. Ovde se drveće sadi svakodnevno, šume i zelena prostranstva se čuvaju, i to je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju.

U ovoj zemlji se poštuje život, i sve im je sveto i važno. Nema ubijanja životinja, stanovništvo je pretežno vegetarijanskog i veganskog opredeljenja, a ako i postoji neko ko se hrani mesom, ono se uvozi iz Indije. Životinje se inače ne čuvaju zbog ishrane.

Butan zauzima površinu nešto veću od Vojvodine i u njemu živi oko 800.000 stanovnika koje većinom čine budisti, što objašnjava pozitivan stav o životu. Jedna od zanimljivosti je svakako činjenica da se tamo ne pije utorkom, i alkohol je zabranjen tog dana. Osim toga, ostalim danima kad možete popiti omiljeno piće nećete smeti da zapalite cigaretu, jer se pušenje smatra grehom. Od 2010. godine zabranjena je proizvodnja i prodaja duvanskih proizvoda.

U zemlji nema semafora, rođendan se ne slavi, a jedino prezime ima pravo da “poseduje” kralj koji živi u glavnom gradu Timbuu. Posebno treba izdvojiti da je Butan uveo koncept bruto nacionalne sreće, jer Butanci smatraju da su najsrećniji narod na planeti. U Butanu je život jednostavan i dragocen, i to je njihovo osnovno pravilo po kom žive.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -