20.2 C
Belgrade
četvrtak, 23 marta, 2023

Hajdučka planina Vran

Ova planina je poznata po bogatoj istoriji koja se u mnogim delovima prepliće sa fikcijom, što je čini još interesantnijom za posetu

Vran planina se nalazi u severozapadnom delu Hercegovine, na raskršću opština Jablanica, Prozor-Rama, Posušje i Tomislavgrad. Ime je dobila po svojoj boji, po tamnoj i zagasitoj boji obronaka, posebno onih na južnoj strani.

Vran je u osnovi sačinjen od krečnjaka i dolomita, što je i definisalo njegov karakter. Oskudna vegetacija u nižim delovima pojačava se kako se penje ka vrhu, gde se formiraju talasi četinara i ostalog planinskog rastinja koje je prilagođeno opstanku u oskudnim uslovima.

Za planinu Vran se vezuju mnogi mitovi i legende, ona je u prošlosti bila utočište hajduka i uskoka, a poznata je i po Divi Grabovčevoj, pastirici vanvremenske lepote koja je okončala svoj život na ovoj planini jer nije želela da se uda za turskog bega.

Najviši vrh je Veliki Vran i nalazi se na 2.074 metara nadmorske visine. Uspon na vrh je u zimskim uslovima veliki izazov i za iskusnije planinare, posebno kad je sve prekriveno snegom. Sa vrha pogled seže između ostalog i na tri jezera, Ramsko, Buško i Blidinjsko, što je retkost koja oduševljava sve one koji osvoje taj vrh.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -