9.1 C
Belgrade
utorak, 21 marta, 2023

Najtoplija priča sa hladnog severa

Ovaj grad se nalazi na istočnoj obali Švedske, i podignut je na 14 ostrva koja su međusobno povezana mostovima, što dočarava njegovu bajkovitost

Stokholm je glavni grad Švedske, i spada u najlepše gradove Evrope, baš zbog posebne kombinacije kopna i vode, jezera Malaren i Baltičkog mora. U ovoj oblasti ima zaista nebrojeno ostrva raznih veličina, pa u slučaju da u ovaj grad dolazite avionom, shvatićete o kakvoj se lepoti radi iz vazduha.

Možda i najlepši deo priče jesta taj da je dobar deo Stokholma prekriven parkovima, šumama i zelenim površinama što doprinosi šarenenilu i lepoti ovog grada. Pored toga, deo koji je urban i i izgrađen za život svakako izaziva oduševljenje kod putnika, jer ovaj grad spada u jedan od najcivilizovanijih i najuređenijih gradova u celoj Evropi.

Najveća znamenitost u gradu je Gamla stan (Stari grad), smešten na ostrvu Stadsholmen. Gamla stan je centar Stokholma i jedna od glavnih turističkih atrakcija gde se nalaze Kraljevska palata, kraljevske grobnice i Parlament. U uskim i kamenitim ulicama često možete videti kraljevsku stražu koja dolazi na smenu.

Stokholm je jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja, i njih ima više od 70 ukupno. Najpopularnije mesto za muzej jeste ostvo Đurgarden, koji je takođe i omiljeno rekreativno mesto Šveđana. Zanimljivo i bitno za turiste jeste to da se ulaz u velikom broju muzeja ne naplaćuje.

U Švedskoj generalno jeste hladno, međutim, zime su slične našim s jedinom razlikom da mogu trajati i po nekoliko meseci. U letnjem periodu, temperatura je više nego i zgodna za obilazag grada, jer tada temperatura ne prelazi 20 stepeni Celzijusa.

Mnogi stanovnici Stokholma vikendom se zabavljaju na brodovima koji plove od Štokholma do Helsinkija. Putovanje, odnosno zabava traje dva dana, a provod je zagarantovan, jer se radi o ogromnim brodovima na kojima se nalaze noćni klubovi, restorani i barovi.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -