7.2 C
Belgrade
utorak, 28 marta, 2023

La Bella Italia

Ovo romantično naselje sigurno neće biti prvo mesto koje vam padne na pamet kad pomislite na italijanska odmarališta, to je sigurno. Međutim, ukoliko želite da otkrijete šta je to prava Italija, to je mesto koje jednostavno morate posetiti

Iako je Atrani samo nekoliko minuta vožnje udaljen od Amalfija, poznatog i živahnog mesta za odmor, on ostaje daleko od masovnog turizma i svog mnogo poznatijeg brata, i jedna je od najbolje čuvanih tajni Italije.

Atrani je ribarsko naselje sa manje od 1.000 stanovnika i nalazi se u rascepu između strmih litica na obali Tirenskog mora. Najpoznatija slika koja ostavlja bez daha jesu slojevi šarenih kućica koje rastu po obroncima litica iznad belih peščanih plaža. To je sigurno jedno od najslikovitijih okruženja u Italiji.

Nepoznati biser Amalfi obaleOvo mesto je ostalo nepromenjeno vremenom, i turiste željno iščekuje i zove na istraživanje. Možete se popeti stepenicama direktno sa plaže i lutati uskim vijugavim ulicama po naselju gde ćete naići na baroknu crkvu iz 13. veka i trg sa živopisnim fontanama, ili jednostavno možete razmisliti o životu uz piće na terasi kafića na glavnom trgu Piazza Umberto.

Grad je kao stvoren za uživanje i nemojte se iznenaditi ako imate onaj čudan déjà vu osećaj, jer su Atranijeve slikovite ulice i zapanjujuća obala bili tema mnogih filmova i reklama.

Čini se da je Atrani ostao zarobljen u vremenskoj kapsuli, ali to je upravo ono što njega izdvaja od ostalih delova sveta. Ne očekujte moderno i ne očekujte sjaj i glamur, Atrani je autentično italijansko mestašce, nešto kao Sofija Loren, predivno, ali istinsko italijansko. Poput dobrog vina, Atrani je ostario do savršenstva.

Atrani uživa istu predivnu mediteransku klimu kao i ostatak Amalfi obale, ali kao i svugde u svetu, vreme u Atraniju nikada neće biti 100% predvidljivo. Da biste mogli udobno da istražujete ​​grad, i kako biste izbegli visoke letnje temperature, najbolje je vreme za posetu su maj ili jun.

Nepoznati biser Amalfi obale

Proleće ima povoljne temperature koje se u proseku kreću između 12 i 25 stepeni Celzijusa, more je dovoljno toplo za kupanje, a na plaži nikad nije gužva. U jesen, iako meštani možda nose džempere, temperature ostaju visoke. U kasnu jesen mogu se desiti i neočekivani talasi izuzetno toplog vremena, pa ako tada planirate odlazak, budite sigurni da ste poneli dosta kreme za sučanje sa sobom.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -