5.8 C
Belgrade
sreda, 7 decembra, 2022

Kaubojski čardaš iz kotlića

Gulaš je nacionalni simbol i ponos za Mađarsku, ali takođe i jelo koje se rado priprema i jede širom sveta

Reč gulaš potiče od mađarske reči gulyás što znači stočar. Iako ga Mađari smatraju svojim, bar u ovoj formi u kojoj ga danas znamo, gulaš je prema tvrdnjama nastao još u devetom veku u Argentini, zemlji u kojoj se tradicionalno čuva stoka. Njihovi kauboji, takozvani gaučosi, su goveđe meso sekli na kockice, lagano kuvali sa crnim lukom u teškim gvozdenim kazanima ili kotlićima.

Danas postoji bezbroj vrsta gulaša, a razlikuju se i načini pripreme ovog ukusnog jela. Osnovni sastojci skoro svakog recepta za gulaš su goveđe ili svinjsko meso, crni luk i paprika u kombinaciji sa raznim začinima. Obično se prilikom kuvanja dodaju šargarepa, paprika ili neko slično povrće.

Gulaš se služi uz kuvanu testeninu, bareni krompir ili krompir-pire, a može se koristiti i neka druga namirnica kao što je pirinač. Upravo zbog svog ukusa i zbog toga što se lako priprema i kombinuje sa lokalnim namirnicama, gulaš našao se na menijima restorana širom sveta. Osim toga, svi znamo da prvomajski uranak ili bilo koji boravak u prirodi bez roštilja, pečenja ili gulaša jednostavno ne biva!

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -