17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Drevni metod čuvanja grožđa

U Avganistanu se grožđe čuva u nepropusnim posudama od slame i blata poznatim kao Kangina i taj metod je razvijen još pre nekoliko vekova. Grožđe na taj način ostaje sveže i nakon nekoliko meseci

Avganistanci su razvili ovu metodu čuvanja hrane na ruralnom severu zemlje, i za tu tehniku koriste samo vodu, slamu i zemlju. Zahvaljujući tome, ljudi u udaljenim sredinama koji ne mogu da priušte sebi uvek sveže proizvode, mogu uživati ​​u svežem voću čak i u zimskim mesecima.

Iako se ova tehnika vekovima prenosi “sa kolena na koleno” porodično, ona je jedva dokumentovana ili proučavana. U osnovi, to je potpuno prirodan metod čuvanja namirnica, bez ikakvih konzervansa ili sličnih dodataka. Glina zadržava vazduh, štiti od hladnoće ili sunca, a sama struktura zemlje omogućava prirodnu vlažnost.

U pravljenju posuda se koristi blato iz sela, meša se sa slamom i vodom, a zatim se formiraju posude koje se suše na suncu oko pet sati. Posude se kasnije zatvaraju, odlažu na suvo i hladno mesto, a grožđe se jede ili sveže ili se dodatno suši.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -