22.8 C
Belgrade
subota, 23 septembra, 2023

Grčko ostrvo na talasima od ratluka

Ostrvo Siros u Grčkoj pripada grupi ostrva Kiklada, i njegov autentičan stil u kombinaciji sa mirnom atmosferom čine ga idealnim mestom za turiste koji traže manje posećenu destinaciju od susednih ostrva, kao što su Santorini, Mikonos ili Paros

Ostrvo Siros (Syros) ima svoj aerodrom na koji uglavnom sleću avioni iz domaćeg avio-saobraćaja, a sigurno najpopularniji način da se dođe na ostrvo je trajekt iz Atine, i njega uglavnom svi preferiraju. Siros je takođe povezan trajektom sa ostalim ostrvima, Amorgosom, Patmosom, Naksosom, Tinosom, Samosom i Kritom, pa je moguće doći do njega iz različitih pravaca.

Siros je vrlo popularano ostrvo među porodicama i parovima, a arhitektura gradova je jedan od njegovih glavnih aduta. Ovo ostrvo ima najreprezentativniju kiklandsku arhitekturu, ujedno i najlepšu, jer kombinuje kikladsku i venecijansku kulturu i tradiciju. Šarene palate, neoklasične zgrade, impozantne crkve i mali trgovi stvaraju krajolik one prave Grčke koju nalazimo samo na razglednicama.

Najveći grad je Ano Siros, tipičan i bajkovit kao i svi kiklandski gradići. Stvoren je za šetnje, a njegove bele kuće i uske uličice samo pojačavaju romantični utisak. Ovde je sve u skladu, divno osunčano mediteranskim suncem koje je blagonaklono prema svemu, zbog čega su meštani krotki i ljubazni.

Obala ostrva je oivičena predivnim peščanim plažama sa kristalno čistim morem, od kojih se najpopularnije nalaze na južnoj strani. Najbolje obale su Kini, Galisa, Delfini i Delagratsia, i na njima ima sadržaja za sve uzraste.

Posebno treba izdvojiti jednu zanimljivost, osim bogate istorije, najinteresantnija stvar na ostrvu je ratluk, koga ovde ima na svakom koraku. Zašto se na svakom ćošku Sirosa prodaje ratluk? Ratluk se pravi upravo tu, na Sirosu, možda i najbolji i najpoznatiji u tom delu Evrope. Baš tu je i nastala legenda o čuvenoj grčkoj prirodnoj vijagri, odnosno specifičnom i jako ukusnom ratluku od meda i oraha…

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -