-0.8 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Najbolji evropski mali gradovi

Poznati američki turistički magazin Travel+Leisure objavio je listu najboljih malih gradova u Evropi. Među 17 gradova koji se nalaze na listi, svoje mesto su našla i dva grada iz našeg regiona

Evropski mali gradovi su trenutno najpopularniji i najbolji turistički sadržaj i trend koji će po svemu sudeći još dugo ostati sa nama. Travel+Leisure ističe da na svaki London ili Pariz dolazi još po najmanje nekoliko stotina malih gradova koje treba staviti na spisak željenih putovanja.

U Evropi ih ima puno, ali je napravljena lista od 17 gradova koje krase neverovatni krajolici, ukusna hrana, odlični turistički sadržaji i još mnogo toga. Magazin je izdvojio i dva grada iz našeg regiona, iz Slovenije i Hrvatske. U pitanju su dva potpuno različita grada, jedan se nalazi na obali, dok se drugi nalazi u kontinentalnom delu Slovenije. U pitanju su Rovinj i Bled.

Bled je opisan je kao slikoviti gradić koji izgleda kao da je izašao iz knjiga braće Grim. Njegov najistaknutiji simbol i obeležje je crkva iz 17. veka smeštena na ostrvu u obliku suze u Bledskom jezeru, do kog se dolazi brodićem. Grad Bled i njegova okolina nude aktivnosti na otvorenom tokom cele godine, pa se može posetiti u bilo kom periodu.

Rovinj se nalazi na 14. mestu, i opisan je kao idiličan mediteranski gradić oslikan svetlim bojama, sa krivudavim i romantičnim uličicama i vrhunskom gastronomskom ponudom. Osim starog dela grada, treba istražiti i okolinu, jer cela Istra pruža zaista puno mogućnosti za sadržajan odmor.

Lista najboljih malih gradova u Evropi izgleda ovako:

Cel am Ze, Austrija

Ganđi, Italija

Bled, Slovenija

Rohenburg ob der Tauber, Nemačka

Seydisfjordur, Island

Kadakis, Španija

Sozopol, Bugarska

Sen Žan de Lizu, Francuska

Otepa, Estonija

Otranto, Italija

Cermat, Švajcarska

Óbidos, Portugal

Rovinj, Hrvatska

Kastelsardo, Italija

Ambleside, Engleska

Pirgi, Grčka

Telč, Češka

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -