22.8 C
Belgrade
subota, 23 septembra, 2023

Prinčevska ostrva, skrivena tajna Turske

Ova ostrva se nalaze u Mramornom moru i administrativno pripadaju Istabulu. Malo ko zna kako su ostrva dobila ime, a radi se o jednom vrlo interesantnom običaju iz prošlosti

Prinčevska ostrva su smeštena na 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula, i sastoje se od devet ostrva. U prošlosti su vlasti ove države na Prinčevska ostrva slali sve nepoželjne plemiće i osobe iz kraljevske porodice, pa su u ostala upamćena kao Prinčevska ostrva. Ovaj arhipelag, skrivena tajna Turske, poznat je još i kao Adalar.

Početkom 19. veka ova ostrva su postala turistička destinacija za turiste iz celog sveta, delom zbog interesantne istrorije, delom zbog neverovatne lepote i sadržaja koja nude. Najveće i najposećenije ostrvo je Bujukadi koje zauzima površinu od svega pet kvadratnih kilometara.

Na ostrvu Bujukadi nema automobila, i idealno je za turiste koji žele zabavu i aktivan odmor. Odlično je za odmor bez buke i gužve, na njima možete šetati, voziti bicikl ili uživati u vožnji kočijom. Ukoliko i sretnete automobil, to će biti policijski automobil u patroli.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Bujukadi je posebno interesantno kad se od obilaska umorite, i potražite predah u nekoj od lokalnih kafana ili restorana. Odlični lokalni restorani se nalaze na svakom koraku i nude vrhunsku hranu, uglavnom se radi o svežim ribljim i mediteranskim gurmanlucima.

Ova ostrva postaju posebno popularna u poslednjim godinama kao destinacija na koju se odlazi i van letnje sezone, jer pružaju neverovatan osećaj mira i spokoja. Stanovnici Istanbula često vikendom stižu na ova ostrva kako bi bar na kratko izbegli gužvu velegrada i proveli vikend sa porodicom ili prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -