1.1 C
Belgrade
ponedeljak, 4 decembra, 2023

Najbolje svetske kuhinje za 2022.

Poznati svetski gastronomski vodič Taste Atlas je objavio svoju godišnju listu najboljih kuhinja na svetu. Sve kuhinje su rangirane na osnovu glasova publike, a ocenjivane su na osnovu sastojaka, specijaliteta i pića koja su neizostavan deo gastronomije. Naravno, Italija je na prvom mestu

Taste Atlas svake godine obezbeđuje listu koja rangira hranu i kuhinje širom sveta na osnovu popularnosti publike. Na temelju nedavne ankete, najbolje svetske kuhinje za 2022. godinu su italijanska, grčka i španska, koje zauzimaju prva tri mesta na listi.

Pobednik za 2022. godinu je italijanska kuhinja sa prosečnom ocenom 4.72. Najpopularnije italijansko jelo je pica, specijalitet špageti, a piće espreso. Interesantno je navesti da je iznenađenje na listi Francuska, čija je kuhinja dosta nisko rangirana, nalazi se na devetom mestu.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska se nalazi na 17. mestu sa ocenom od 4.33. Srbija je na 25. mestu sa prosečnom ocenom od 4.23, Bosna i Hrecegovina na 38. mestu, dok je Makedonija na 59. mestu. Najlošije je rangirana Slovenija koja je na 65. mestu.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Od specijaliteta iz našeg regiona, najpopularniji su petrovački kulen, užička pršuta, miročki sir, komplet lepinja i bela čorba. Neverovatno je da među najbolje ocenjenim jelima ni nema bureka ni ćevapa.

Rang lista 10 najboljih svetskih kuhinja za 2022. izgleda ovako, a celu listu možete naći na zvaničnoj internet stranici:

  1. Italija
  2. Grčka
  3. Španija
  4. Japan
  5. Indija
  6. Meksiko
  7. Turska
  8. Sjedinjene Države
  9. Francuska
  10. Peru

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -