20.2 C
Belgrade
četvrtak, 23 marta, 2023

Dominikanska Republika, uvek najbolji izbor

Ako želite da posetite neku karipsku zemlju, postoji mnogo razloga da odaberete baš Dominikansku Republiku. To je najposećenija turistička destinacija u Karibima i druga po veličini država ove regije posle Kube, i predstavlja važan deo u istoriji naseljavanja Srednje i Latinske Amerike

Dominikanska Republika deli ostrvo Hispanjola sa svojim prvim komšijom Haitijem. Ona predstavlja najraznovrsniju karipsku destinaciju s planinskim lancima, rekama i tropskim plažama. Cela država ima nešto manje od 9 miliona stanovnika, i zvaničan jezik je španski. Međutim, zbog turizma govori se odlično i engleski i francuski jezik.

Ova ostrvska država se može pohvaliti sa preko 1.600 kilometara obale, i ona je dom brojnim životinjskim i biljnim vrstama. Kao što je raznovrsna priroda, takva je i gastronomska baština, oslanja se na svoje tradicionalne, afričke i evropske korene. Osim prirode, Dominikanska Republika ima i bogatu istoriju i kulturu. Najvažnija i najbolja stvar u zemlji su ljudi, navodi Euronews.

Sve navedeno privlači turiste u rekordnom broju. Prošle godine njih je bilo preko 8 miliona, što je porast od 10% u odnosu na 2021. godinu. To potvrđuje zapanjujući oporavak turističkog sektora u zemlji. Usred pandemije, u zemlji su razvijene dve turističke strategije.

Jedna strategija je bila oporavak turističke industrije, sa fokusom na privlačenju turista. Dok se svet oporavljao, oni su odlučili da obnove kompletnu infrastrukturu, uključujući i sve plaže. Te strategije su pomogle da se ova karipska zemlja promoviše kao obavezna destinacija za sve ljubitelje sunca, mora i opuštanja.

Ova zemlja je, zbog svoje kolonijalne istorije, postala prvo evropsko naselje u Americi kada ga je 1492. godine kolonizovao Kolumbo.  Glavni grad, Santo Domingo, je mešavina istorijske i moderne arhitekture, sa zgradama iz 16. veka koje se susreću sa građevinama iz 20. veka.

On je od 1990. godine na Uneskovoj listi svetske baštine, a takođe je i dom Nacionalne botaničke bašte, najveće te vrste na Karibima. Ovaj grad ima takođe i razvijen noćni život, sa vrhunskim restoranima, barovima i klubovima.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Jedna od najpoznatijih atrakcija Dominikanske Republike je 27 vodopada na reci Damajagua. Turisti prolaze kroš gustu šumu, susreću prirodne bazene, penju se uz stenje uz pomoć konopaca i merdevina. Svaki deo prirode je divlji i neukroćen, što Dominikansku Republiku čini izuzetno atraktivnom destinacijom.

Posebno treba izdvojiti jedan kuriozitet, u pitanju je okupljanje kitova. Svake godine hiljade grbavih kitova skuplja se u blizini poluostrva Semana zbog druženja, i razmnožavanja. Postoje brojne organizovane ture brodićima tokom kojih se kitovi mogu posmatrati dok uživaju u odmoru na Karibima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -