2.7 C
Belgrade
ponedeljak, 11 decembra, 2023

Najbezbednije zemlje na svetu, gde je Srbija?

Na samom vrhu liste najbezbednijih zemalja se nalazi Island, nakon kog slede skandinavske zemlje, što i nije neko iznenađenje. Naša zemlja se nalazi u prvoj trećini, dok su od zemalja iz regiona najbolje plasirane Slovenija i Hrvatska

Najnoviji izveštaj Globalnog indeksa mira, napravljen od strane Instituta za ekonomiju i mir, je predstavio analizu globalnih trendova u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja društava. Njegov zadatak je bio da rangira zemlje, odnosno da u izveštaju navede koje su trenutno najbezbednije zemlje na svetu.

U izradi izveštaja u obzir se uzimaju brojni faktori i kategorije, među kojima su percepcija kriminala, stopa ubistava, nasilnih demonstracija ili političke nestabilnosti. Osim toga, deo se odnosi i na  uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i ostalo.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Na samom vrhu liste se nalazi Island, dok je na drugom, odnosno trećem Danska i Irska. Od zemalja iz regiona, najbolje plasirene su Slovenija i Hrvatska, na 8. odnosno 14. mestu, a Srbija se nalazi na 65. mestu.

Na samom dnu liste, kao najmanje bezbedne, nalaze se Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Ukrajina. Izveštaj nam takođe potvrđuje da se već devet godina zaredom pogoršava globalni mir, ove godine za 0.42%. Kao glavni uzroci pogoršanja mira naveden je sukob u Ukrajini, ali je intenzitet sukoba rastao širom sveta čak i ranije.

Više o listi možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -