16.8 C
Belgrade
nedelja, 1 oktobra, 2023

Biokovo postalo deo Uneskove mreže geoparkova

Ukoliko tražite destinaciju za aktivan odmor u regionu, ispunjenu lepim pejzažima, zanimljivim turističkim atrakcijama i različitim sadržajima, Biokovo je pravi izbor za vas. Od ove godine, čitav ovaj region Hrvatske je deo Uneskovog parka prirode

Područje imotskih jezera i Parka prirode Biokovo je postalo deo Uneskove mreže geoparkova prirode ove godine. U Marakešu u Maroku je ovih dana održana 8. sednica Veća za globalne geoparkove Uneska, koje je prihvatilo predlog o uvrštenju Geoparka Biokovo-Imotska jezera na listu svetskih geoparkova.

Park prirode podrazumeva dobro očuvane prirodne vrednosti sa očuvanim prirodnim ekosistemima i živopisnim predelima. Na taj način se čuvaju sve geološke, biološke i ostale raznolikosti u cilju zadovoljenja naučnih, estetskih, kulturnih, turističkih i svih ostalih potreba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makarska (@visit.makarska)

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Planina Biokovo nalazi se na jugu Hrvatske u Splitsko-dalmatinskoj županiji i celo područje planine proglašeno je parkom prirode kako bi se sačuvala divlja i fantastična priroda. Iako može biti ponekad opasna, ova planina je pre svega utočište za sve ljude kojima je dosta “izvikanih” destinacija, mesto na kom se odmara u skladu sa zakonima prirode.

U Parku prirode Biokovo posetioci mogu da uživaju u prelepom pogledu koji se pruža sa vidikovaca Staza, Nebeska šetnica, Štrbina, Vošac ili opet Sv. Jure, koji je smešten na najvišem vrhu Biokova. Posebno je interesantan sadržaj Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo, vidikovac u formi potkovice. Tu se nalazi platforma koja se proteže van litica sa staklenom podom za obilazak.

Ovde možete raditi sve, planinarenje i šetnje po obeleženim stazama su praktično obavezni, u individualnoj ili organizovanoj turi. Za one fizički spremnije, tu su i brojne biciklističke avanture kojima možete upoznati kulturno-istorijske i prirodne vrednosti ovog kraja.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

U blizini planine se nalazi i čuveno omiljeno jugoslovensko letovalište, Makarska, jedan od dva grada u okviru parka prirode Biokovo. Do Makarske možete stići automobilom, mini-busom, motociklom, biciklom ili pešice, zavisi šta više volite. U ovom gradu na obali nalaze se kilometarske plaže, čisto plavo more i prava jadranska romansa. Makarska je nekad bila najbolja stanica za istraživanje cele Dalmacije, a tako je ostalo i danas.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -