13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Bugarska i Rumunija ulaze u Šengen zonu

Bugarska i Rumunija biće deo šengenskog prostora od 31. marta ove godine. Obe zemlje će na taj način imati omogućeno slobodno kretanje između država članica za oko 400 miliona građana

Bugarska i Rumunija su članice evropske unije od 2007. godine, a od ove godine obe zemlje ulaze u Šengen zonu. Međutim, kako nisu ranije bile deobezgraničnog prostora, putnici su i dalje u obavezi da pokažu pasoše pri ulasku.

Putnici koji dolaze avionom ili morem iz drugih zemalja šengen zone više neće morati da pokazuju ​​pasoše po dolasku. To znači da putnici na letovima, krstarenjima i trajektima neće biti podvrgnuti proverama, što će u velikoj meri olakšati putovanja.

Međutim, ako putujete kolima ili dolazite vozom ili autobusom i dalje ćete morati da pokazujete dokumenta. To je pre svega insistiranja Austrije, jer pravila koja regulišu kopnene granice još nisu uspostavljena, navodi Euronews.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Ne računajući Rumuniju i Bugarsku, Šengen zonu čini 27 država. Dvadeset i tri pripadaju EU, a četiri su pridružene države Evuropskog udruženja slobodne trgovine. To su Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn. Poslednja zemlja koja je pristupila šengenskoj zoni bila je Hrvatska 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -