5. manifestacija i takmičenje „Izađi mi na teglu“

0

Domaće takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, manifestacija „Izađi mi na teglu“ biće održana od 17. avgusta do 13. oktobra u više od 30 gradova Srbije.

Na Adi Ciganliji 17. avgusta od 11.00 do 18.00 časova održaće se prvo takmičenje, na kome će učestvovati ekipe iz Beograda, i to sa teritorije Gradske opštine Čukarica. Ovo će biti simboličan početak najukusnijeg karavana koji će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Gradovi koji će učestvovati u takmičenju su Valjevo, Kraljevo, Kruševac, Sokobanja, Zaječar, Leskovac, Niš, Brus, Kuršumlija, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Subotica, Kanjiža, Zrenjanin, ali i ostali gradovi koji su se prijavili kako bi predstavili svoje umeće pravljenja ovog specijaliteta.

Gastro-karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa sa 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ispeći oko 15.000 kilograma paprike, i napraviti zimnicu za pamćenje. Svi takmičari u svakom gradu imaće obezbeđen štand opremljen smederevcem za pečenje paprika, kao i svim potrebnim stvarima za spremanje ajvara.

Pošto je spremanje zimnice daleko primamljivije i lakše u društvu, ova manifestacija ima za obavezu da to i obezbedi učesnicima, u društvu sve je jednostavnije. Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome je napravljen pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar kuvara u zemlji. Ukupan nagradni fond u 5. sezoni manifestacije „Izađi mi na teglu“ iznosi oko 2.000.000 dinara.

Share.

Comments are closed.