6. okupljanje kongresne industrije regiona u Beogradu

0

U Beogradu, će se 18. novembra ove godine održati okupljanje kongresne industrije jedino tog tipa u regionu. Pored predstavnika velikih hotela, event prostora i hotelskih lanaca iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Bugarske, ovom velikom i značajnom događaju će prisustvovati i predstavnici najvećih stranih i domaćih kompanija.

Kongresna industrija predstavlja strateški važan segment turističke industrije, naročito ako se uzme u obzir da u Srbiji poslovni i kongresni turisti čine 30% ukupnih turista dok u beogradskim hotelima poslovni turisti ostvaruju potrošnju koja čini više od 70% ukupnog prometa. Takođe, treba uzeti u obzir i veću potrošnju poslovnih gostiju, ali i značajan ekonomski uticaj međunarodnih okupljanja na destinaciju i sve učesnike u tom procesu.

Prema poslednjem istraživanju koje je sprovela ICCA – Međunarodna asocijacija za kongrese i konferencije na svetskom nivou prema broju održanih međunarodnih kongresa, država Hrvatska je na 41. poziciji što je čini prvom u regionu, a grad Zagreb na 64. Grad Beograd je prvi u regionu po broju održanih kongresa i konferencija, dok je Srbija zauzela 47. mesto. BiH se našla na 82. mestu, a Sarajevo se nalazi na 276. mestu. Crnoj Gori pripada 98. pozicija prema broju održanih kongresa, dok se Budva nalazi na 373. mestu.

Prepoznajući važnost kongresne industrije, portal Kongresniturizam već 10 godina objedinjuje kongresnu ponudu Beograda, Srbije i regiona, okupljajući preko 230 dobavljača u kongresnom i poslovnom turizmu. Na ovaj način stimuliše se regionalna saradnja i razmena, i istovremeno kreira platforma za uspostavljanje dalje saradnje i promocije na međunarodnom tržištu. U saradnji sa specijalizovanim magazinom SEE business travel & meetings (SEEbtm), ove godine će tradicionalno okupiti kongresnu industriju regiona u Beogradu, 18. novembra. Na ovom događaju, od velike važnosti za poslovne i kongresne centre, prvi put će se dodeljivati SEEbtm Awards najboljim hotelima u kongresnom turizmu u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Bugarskoj.

Share.

Comments are closed.