Advent u Beču

0

Božićni ili adventski sajmovi u srednjoj Evropi imaju dugu tradiciju. Austrijski su posebno omiljeni, a najpoznatiji među njima svakako je bečki adventski sajam. Reč je o pravoj maloj zemlji čuda, koja svake godine privuče više od tri miliona posetioca.

Advent u Beču nije samo jedan sajam niti se održava na jednoj lokaciji. Radi se o više sajmova raspoređenih po celom gradu, no kada se spominje božićni sajam u Beču, najčešće se misli na ‘Adventsku čaroliju u Beču’. Isti se danas održava u središtu grada, ispred Gradske kuće.

Ponekad se koristi i naziv ‘Christkindlmarkt’, što se opet uglavnom odnosi na spomenuti sajam ispred Gradske kuće, no naziv se zapravo može koristiti za bilo koji božićni sajam u gradu. Ipak, uz središnji sajam koristi ga samo ‘Altwiener Christkindlmarkt’ na trgu Freyung.

Bečki božićni sajam korene vuče još iz 13. veka, tj. 1296. godine, kada je car Albrecht I. gradskim trgovcima dozvolio održavanje sajma za građane tokom decembra. U 16. veku nastao je sajam sličan današnjem – Thomasmarkt, pa se on i smatra pravom prethodnicom današnjih sajmova. Održavao se oko Božića i Nove godine, a na njemu se moglo kupiti tekstilnih proizvoda i različite namirnice, ali i brojne poslastice.

Advent u Beču

Današnji način proslave Božića odomaćio se u prvoj polovini 19. veka, a običaj darivanja prihvaćen je oko 1815. godine. U to vreme sajam se održavao na prekrasnom trgu Am Hof, da bi se 1975. konačno smestio na današnjoj lokaciji – Rathausplatzu, odnosno ispred Gradske kuće.

Kroz više vekovnu istoriju, Christkindlmarkt je postao pravi međunarodni sajam, s preko tri miliona posetilaca, od čega oko pola miliona njih dolazi iz inostranstva. Od malog lokalnog sajma, prerastao je u skup od približno 150 štandova s izlagačima koji prodaju različite prigodne proizvode te pridonose tome da Beč u to vreme postane jedno od najšarmantnijih evropskih mesta.

Središnji bečki adventski sajam u sadašnjem obliku održava se po 32. put. Od 2016. godine više se ne održava pod nazivom ‘Adventska čarolija u Beču’, nego ‘Bečki božićni san’. Taj je naziv vrlo sličan ‘Bečkom ledenom snu’, što je ime klizališta koje se inače postavljalo na istoj lokaciji u januaru. No, kao i lani, klizanje ove godine kreće već u decembru te će biti integrisano u božićni sajam, što će celom prostoru dati posebnu draž.

Kao i inače, na brojnim štandovima Christkindlmarkta imate mogućnost kupovine originalnih božićnih poklona, poput ručno ukrašenih staklenih kuglica ili šoljica s natpisom ‘Christkindlmarkt’ i godinom održavanja sajma. Iz njih posetioci najčešće piju kuvano vino, čiji se miris, zajedno s mirisom okićenih jelki, zavodljivo širi po celoj okolici. Tu su, naravno, i neizostavne domaće poslastice.

Advent u Beču

U beču vole reći da je ovo najbolji adventski sajam za decu, a ona će i ove godine moći uživati u raznolikom programu. Mališani mogu uživati u božićnim radionicama, gde pod nadzorom stručnjaka imaju priliku izrađivati božićne darove ili ukusne kolačiće. Zanimljivo je da deca uz pomoć odraslih svake godine načine više od 50 hiljada malih ‘umetničkih dela’, koja završe kod prijatelja i ostalih voljenih osoba.

Naravno, nije zaboravljena ni tradicija Christkindla, kojeg bi najjednostavnije bilo objasniti kao lik tradicionalnog božićnog darivatelja u zemljama nemačkog govornog područja i srednje Evrope. Tako simpatične Bečanke u ulozi Christkindla obilaze decu, pričaju im priče i slušaju kakve bi poklone hteli dobiti.

Posebnom ugođaju sajma pridonose i horovi iz celog sveta, čiji repertoar varira od klasičnih kompozicija, do tradicionalnih božićnih pesma.

Božićni sajam na Rathausplatzu otvoren je od 17. novembra do 26. decembra 2017. godine. Radno vreme je od 10:00 do 21:30, no pojedini objekti unutar Parka mogu imati nešto drukčija radna vremena. Sajam je na Božić otvoren od 11:00 do 21:30.

Svečano otvaranje i paljenje rasvete na božićnom drvetu održaće se 18. decembra 2017. u 17:30.

U čarobnom okruženju schönbrunnskog kompleksa, održava se još jedan božićni sajam, na koji se odmah nastavlja i novogodišnji sajam. Izlagači i ovde nude svoje tradicionalne proizvode, kao i austrijske kulinarske specijalitete. Ako želite osetiti ugođaj carskog Beča u božićno vreme, ovaj sajam svakako je vredan preporuke.

Radno vrijeme: svakodnevno od 10:00 do 21:00 u razdoblju od 18. novebra do 26. decembra 2017., od Božića do 1. januara 2018. od 10:00 do 18:00

Božićno selo kod dvorca Belvedere

U samom gradu postoje i tri ‘božićna sela’ (Weihnachtsdorf), a sva se nalaze na prestižnim lokacijama – kod dvorca Belvedere, na Trgu Marije Tereze i na prostoru nekadašnje opšte bolnice (Altes AKH), što je danas područje univerzitetskog doma.

Dvorac Belvedere jedna je od najimpresivnijih gradskih atrakcija, posebno poznata po predivnim vrtovima i fontanama. Uz za ovakve sajmove standardnu ponudu, za mališane je pripremljen poseban vozić, a mogu se oprobati i u izradi božićnih ukrasa. Posetu sajmu možete kombinovati i sa posetom izložbi unutar Dvorca.

Božićno selo na Trgu Marije Tereze

Trg Marije Tereze jedan je od najlepših u Beču, a verovatno ćete ga se najbolje sećati kao mesta koje razdvaja ‘muzeje-blizance’ – Kunsthistorisches Museum (KHM) i Naturhistorisches Museum (NHM). Posebnost tog sajma su edukativna predavanja i razgledavanja za decu, upravo u dva spomenuta muzeja.

Inače, kako se taj sajam održava uz Ring kao i glavni sajam (Adventska čarolija), možete kombinovati posetu Adventskoj čaroliji, Božićnom selu na Trgu Marije Tereze (udaljenom nekoliko stotina metara) i sajmu na Spittelbergu (stotinjak metara od Trga Marije Tereze).

Božićni sajam na Stephansplatzu (kod Katedrale)

2013. godine obnovljen je božićni sajam ispred Bečke katedrale, Stephansdoma. Božićni sajam onde se održavao još početkom 17. veka, a trajao je oko tri nedelje. Tradicija je prekinuta sredinom 18. veka, a nakratko je opet obnovljena dvadesetih godina 20. veka. Sada Beč opet dobija adventski sajam na jednoj od najprestižnijih lokacija, a pod senom možda i najupečatljivije gradske atrakcije uspeh mu je gotovo zagarantovan.

Share.

Comments are closed.