Afro festival 2018, najznačajnija manifestacija koja se organizuje u Muzeju afričke umetnosti

0

Afro festival 2018 manifestacija  biće održana u subotu i nedelju, 23. i 24. juna, i to je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja se organizuje u poslednjih 20 godina.

Za vreme festivala, biće organizovane brojne izložbe i predavanja, koncerti, tribine i ostali zanimljivi i edukativni  programi, kao i projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice.

Najzanimljiviji, a sigurno i najposećeniji program Afro festivala je Durbar, dan prijateljstva, muzike i plesa, koji se obeležava završnog dana festivala, kao vrhunac festivalske svečanosti. Durbar je tradicionalna kraljevska svečanost i proslava naroda Ašanti u Gani. Za vreme Durbara, uz muziku i ples, odaje se počast precima, obnavljaju veze sa narodom, slavi jedinstvo i prosperitet čitavog naroda.

Bašta muzeja afričke umetnosti biće mesto gde će se kroz umetnost, zanate, suvenire, kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade afričkih zemalja u Beogradu. Ove godine domaćini Durbara su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, a gosti festivala su Ambasada Brazila i Konzulat Jamajke.

Afrički bazar je nezaobilazni deo svake Durbar proslave. I ove godine je organizovana prodajna izložba predmeta iz skoro svih krajeva Afrike, a na izložbi će biti prestavljene maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom ručno pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativni predmeti za ukrašavanje enterijera. Festival traje dva dana, a otvaranje je u 10.00 časova.

Share.

Comments are closed.