Agrokor većinski vlasnik turističke kompanije “adriatica.net”

0

Agencija za zaštitu tržišne konkurencije odobrila je koncentraciju koncerna Agrokor i turističke kompanije adriatica.net u kojoj je Agrokor dokapitalizacijom stekao većinski udeo, pretvaranjem potraživanja u ulog.

U prvom krugu dokapitalizacije 2010. godine Agrokor je ulaganjem od šest miliona evra stekao vlasnički udeo u adriatica.netu od 20,27 odsto, piše portal Seebiz.

Koncentracija će, navode iz AZTN-a, uticati na hrvatsko tržište pružanja usluga turističkih agencija, na kom je Agrokor pre preuzimanja većinskog udela u adriatica.netu imao manjinski udeo u firmi Guliver, u kom je većinski vlasnik sa 70-procentnim udelom TUI Travel PLC Group.

Na tržištu agencijskih turističkih usluga deluje gotovo 1.100 poslovnica, kao i brojne onlajn putničke agencije, a adriatica.net je imao udeo od oko 10 odsto s tendencijom smanjenja, pri čemu ta grupa većinu prihoda ostvaruje na stranim tržištima.

Adriatica.net je osnovana je 2000. godine kao internetska turistička agencija, a u međuvremenu je izrasla u jednu od vodećih turističkih kompanija na području jugoistočne Europe.

Posredstvom kompanija Atlas i Kompas agencija je prisutna u više segmenata – kao DMC agencija za Jadran i centralnu Evropu i kao touroperater za Hrvatsku i Sloveniju.

Agrokor je u partnerstvu s TUI-jem i meksičkom firmom Karisma zaintersovan i za ulaganje u hotelsko-turističko naselje Kupari u Župi dubrovačkoj.

Share.

Comments are closed.