Alcobaça, tajna manastirskih kolača

0

U okolini Lisabona, u Alkobasi (Alcobaça), postoji jedna tradicija koja okuplja sve već broj turista. Ovde se jednom godišnje održava Internacionalna izložba manastirskog poslastičarstva i proizvodnje likera, i ovde se baš uživa u slatkom grehu.

Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça je najpoznatiji manastir u Alkobasi, i za vreme izložbe slatkiša on otvara svoja vrata, i četiri dana pruža nezaboravne trenutke znatiželjnim turistima i sladokuscima. Tom prilikom, plaća se ulaz, a pošto je cena 1 evro, pa nije ni čudo kolike se gužve stvaraju, pa je najbolje je doći u prepodnevnim časovima.

Alcobaça, tajna manastirskih kolača

Manastirsko poslastičarstvo je osnova portugalskog poslastičarstva, gde su Portugalci u 15. veku ovladali uzgojem šećerne trske. Upravo tada, aktivno kreće proizvodnja šećera, i svet više nikada neće biti isti. U manastirima časne sestre započinju proizvodnju manastirskih  poslastica, što sa tendencijom da prodajom na gradskim sajmovima obogate crkvenu kasu, što sa tendencijom da svojom kreativnošću i kvalitetnim sastojcima stvore neke nove proizvode.  Ovde se poštuje Sveto Trojstvo sastojaka, velike količine jaja, velike količine šećera, i velike količine badema.

Kreativnost časnih sestara se ogleda i u nazivima kolača i poslastica, pa su samo neki od njih “Barriga de fereira” – stomak časne sestre, “manjar divino” – božanska krema, “pecado do ceu” – nebeski greh, “beijinhos de fereira” – poljupci časne sestre, “maminhas da noviça” – grudi početnice…postoji više od 1000 poznatih manastirskih kolača, i varijanti istih.

Alcobaça, tajna manastirskih kolača

Možda je najpoznatiji slatkiš “ovos moles”, odnosno meka jaja. To je krema od žumanjaca i finog šećera koja se sipa u kalupe obložene hostijom, pa se po hlađenju kolač vadi iz kalupa i služi.

Na ovoj izložbi osim kolača, možete degustirati  i kupiti razne džemove i likere. Prošlogodišnji pobednik u kategoriji likera je biljni liker iz dominikanskog samostana Singeverga. Receptura je naravno tajna, jedino što je zna jeste da se koriste začini kao što su cimet, anis i komorač uz dodatak raznog ostalog bilja.

Share.

Comments are closed.