Amsterdam smanjuje turističke posete Crvenoj četvrti

0

U Amsterdamu su gradski čelnici odlučili da primene nove mere kako bi se što bolje nosili sa sve većim brojem turista u popularnoj Crvenoj četvrti.

Gradske vlasti su odlučile da preduzmu korake u cilju smanjenja broja turista koji u poslednjih nekoliko godina vrše pritisak na centar grada. Ovaj pritisak se najviše odnosi na ogromne gužve koje onemogućavaju komunalnim službama da obavljaju svoje dužnosti. U tom cilju, neki delovi Amsterdama će biti zatvoreni za javnost u određeno vreme da bi se očistile ulice, i kako bi se obavile osnovne dužnosti koje obezbeđuju normalno funkcionisanje grada.

Gradske vlasti uvešće sistem brojanja posetilaca na ulazu u Crveni distrikt, a brojač je osmišljen kao sredstvo koje će pružiti realne podatke o tačnom broju ljudi u Amsterdamu u različitim delovima dana. Prilikom paljenjenja crvenog svetla u sistemu brojanja, sistem će upozoriti na maksimalan broj posetilaca, pa će određeni deo grada biti privremeno zatvorena za ostale turiste. Zeleno svetlo otvara prolaz ostalim putnicima.

Crvena četvrt nalazi se uz kanal reke, a originalni naziv četvrti je De Wallen, u prevodu “mali zidovi”, nazvana je po zidovima koji su podignuti uz obalu kanala. Zbog svoje važnosti kroz istoriju taj deo grada postao je prometna luka koja je privlačila prostitutke. Na samom početku je bio zabranjen ulaz oženjenim muškarcima i sveštenicima.

Share.

Comments are closed.