Austrija odustaje od zabrane pušenja u restoranima

0

Austrija će odustati od potpune zabrane pušenja u kafeima i restoranima kao deo koalicionog dogovora, saopštila je Slobodarska partija Austrije (FPO), a prenela je Beta.

Neće biti potpune zabrane pušenja u restoranima, napisao je na Tviteru šef te populističke stranke Hajnc-Kristijan Štrahe.
Pitanje pušenja je jedna od najspornijih tačaka u pregovorima pobednika izbora Sebastijana Kurca i FPO o formiranju vlade. Obe strane su jasno stavile do znanja da su pregovori u završnoj fazi i da se rezultat očekuje narednih dana.
Iako je najveći deo tema dogovoren, Štrahe je, kao strastveni pušač, zatražio da se ponovo razgovara o duvanu. Po zakonu donetom u proleće 2015, potpuna zabrana pušenja u restoranima bi trebalo da stupi na snagu 1. maja 2018. godine. Kurc, nepušač, čija partija je donela taj zakon, na kraju je odustao od te zabrane.
Trinaest godina posle prvih pokušaja da se pušenje zabrani u kafeima i restoranima, Austrija će ostati jedna od retkih zemalja u Evropi gde je moguće pušiti u lokalima u kojima se služi piće. Pušenje je dozvoljeno u lokalima sa izdvojenim prostorom za pušače, kao i u lokalima površine manje od 50 kvadratnih metara.
Za restorane je uvedena izmena, prema kojoj maloletnici neće moći u lokale u kojima se puši. Takođe, prodaja duvana će biti zabranjena licima mlađim od 18 godina, dok je sada granica 16 godina.
Objava odustajanja od potpune zabrane pušenja je izazvala mnogobrojne reakcije, a odlazeća ministarka zdravlja Pamela Rendi-Vagner ju je osudila kao “ogroman korak unazad”.
Share.

Comments are closed.