Avalski toranj od početka godine posetilo 75.000 turista

0

Broj turista koji su za prvih šest meseci ove godine posetili Avalski toranj za oko deset posto je veći nego u istom periodu prošle i pretprošle godine, saopštavaju iz JP “Emisiona tehnika i veze”.

– Od početka ove godine 75.000 domaćih i stranih turista posetilo je vidikovac na Avalskom tornju. Osim posete samog tornja, zahvaljujući ponudi novih sadržaja, turisti se zadržavaju i po nekoliko sati na kompleksu tornja osvežavajući se pićem u “Avalskoj hladovini”, služeći se sportskim spravama ili terenom za igru – navode u ovom preduzeću.

Oni su sproveli i anketu među posetiocima koja pokazuje da su “najzadovoljnije porodice sadržajima za najmlađe: dečijim parkom, igraonicom, sportskim terenima.”

– Leto na Avali je, kako kažu, najbolji način da se pobegne od gradske gužve, zabavi i osveži, jer je 5 stepeni niža temperatura nego u centru Beograda – navode u JP “Emisiona tehnika i veze”.

Radno vreme Avalskog tornja tokom godine predviđeno za posetu građana je:

od 9,00 časova do 20,00 časova u periodu od 01.aprila. do 31.oktobra
od 9,00 časova do 16,00 časova u periodu od 01.novembra do 31.marta

– Pored Tornja na Avali koji je značajna i važna turistička atrakcija našeg grada, obilaze se i Spomenik neznanom junaku, podignutom na mestu srednjevekovnog grada Žrnova, i druge lokacije. Turistima je na raspolaganju i novootvoreni info centar – kažu u TOS i dodaju da bi dodatni ugostiteljski objekti svakako mogli obogatili ponudu sadržaja koji su na raspolaganju posetiocima.

Avalski toranj – Beograd, Šumadija i Banat „na dlanu“

Gondola tornja ima sedam nivoa od kojih su dva predviđena za turiste, a ostali su namenjeni tehničkim uređajima. Na visini od 122 metra nalazi se terasa sa vidikovcem, sa koje se prostire pogled na široku panoramu Beograda, celu Šumadiju, Banat i gotovo pola Srbije. Samo tri metra ispod vidikovca nalazi se kafe-bar. Do vidikovca i bara posetioci se prevoze nepunih 40 sekundi, pomoću dva lifta. Na platou ispod „nogu“ tornja i oko njega nalaze se letnja bašta, bina za kulturno-umetničke programe i panoi za izložbe.

Share.

Comments are closed.