Balkansko međunarodno vinsko takmičenje BIWC 2018 u Sofiji

0

7. po redu BIWC, Balkansko međunarodno vinsko takmičenje, biće održano od 17. do 20. maja u Grand hotelu Sofija.

Balkansko međunarodno vinsko takmičenje, sedmo po redu, pokazuje da se balkanska vina smatraju relevantnim za vinsku industriju. Najvažnija smotra vina na Balkanu je mesto gde se ocenjuju vina ove regije, i odlična prilika za sve posetioce koji žele da se upoznaju sa autohtonim sortama regiona.

Počevši od ove godine, takmičenje donosi i neke novine, a najvažnija novina je sistem ocenjivanja vina, uvedena je skala od 100 poena, kao i formiranje nekih novih kategorija za rangiranje, a žiri zadužen za ocenjivanje će biti sastavljen od najvećih stručnjaka iz vinske elite. Vina sa ocenama 95-100 dobiće Double gold medalju, Gold će dobiti vina sa poenima od 90-95, Silver za 86-89 poena, a Bronze za 82-85 poena.

Osim medalja, dodeljivaće se nagrada za najbolju vinariju Balkana, zatim nagrade u kategorijama suvog belog, crvenog i roze vina, penušavog i desertnog vina, kao i nagrada za najbolju etiketu.

Na vinskoj smotri učestvuje vise od 700 izlagača iz balkanskih zemalja, Srbije, Grčke, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Moldavije, Rumunije, Turske, kao i Bosne i Hercegovine. Kao specijalni gosti, najvljeni su i predstavnici svojih vina iz SAD, Kine, Japana, Kanade, Belgije, Holandije, kao i još oko 30 zemalja sveta.

Kako su organizatori takmičenja najavili, pored tradicionalnog rivaliteta, veliko interesovanje izaziva prisustvo Srbije i srpskih vina, koja je po njihovom mišljenju iskoristila pun potencijal svog položaja na Balkanu, kao i veliku predanost pri negovanju vina i vinske kulture.

Share.

Comments are closed.