Bašte organskog povrća na krovovima najskupljih kuća u Monaku

0

Celer koji raste na krovu zgrade i nije neka novost. Paradajz takođe. Viđali smo i živinu, posebno čuvanu u kavezima. Sve to i ne bi bilo toliko interesanntno, da nije na zgradi u najskupljem komšiluku na svetu.

Projekat Terre de Monaco je ideja bivšeg modela Džesike  Zbaralje ( Jessica Sbaraglia ). Ona je na krovu svoje kuće u Monaku napravila organsku baštu, gde kultiviše najkvalitetnije povrće. Njena bašta ima 450 metara kvadratnih sa najraznovrsnijim povrćem, nekoliko pilića, kao i sa nekoliko košnica. Sve što proizvede, ona plasira u Blue Bay restoran u blizini, restoran koji ima dugu tradiciju, kao i Mišelinove zvezdice, što samo potvrđuje njihovu posvećenost i ozbiljnost.

Veoma je važno da ovakav restoran ima ovakve proizvode u svojoj blizini, sto zbog kvaliteta proizvoda, što zbog same inspiracije glavnog kuvara, jer u tom slučaju bašta diktira jelovnik i podstiče maštu zaposlenih.

Džesika je postavljanjem ovog vrta htela da dokaže da se baštovanstvo može obavljati praktično svuda, čak i u urbanom, luksuznom gradu. Ovaj trend urbanog baštovanstva je ponovo vratio francusku rivijeru na sam vrh gastronomske svetske scene.

Share.

Comments are closed.