Batler robot i senzor na glas – Hoteli u kojima je budućnost stigla

0

Pojedini hoteli iz različitih krajeva sveta nude više od luksuza, da ćete pomisliti da ste zalutali u 2030. godinu. Tehnologija je uplela prste u skoro sve životne sfere, ali verovatno ne biste očekivali da vas na ulazu hotela dočeka robot ili vam kofer ponese robotska ruka.

Ovog meseca je lanac hotela Marriott pokrenuo futuristički “M-Beta” koncept – “beta hotel” koji menja svoje proizvode i usluge zahvaljujući povratnim informacijama koje gosti ostavljaju na touchpad-ima. Takođe, lanac Aloft Hotels pokrenuo je “Project Jetson” u svojim hotelima u Bostonu, Masačusetsu i Santa Klari, gde gosti hotela samo uz pomoć glasa mogu da podese temperaturu, osvetljenje, muziku i još mnogo štošta kako bi u svojim sobama napravili ugođaj po želji.

Evo još nekih interesantnih i pomalo zastrašujućih inovacija u hotelskim tehnologijama, koje nam donose pogled u budućnost hotelijerstva.

Ratovi robota  

U Nagasakiju, goste Henn-na Hotela (što u prevedu znači Uvrnuti Hotel) na recepciji dočekuju roboti, a gosti mogu da biraju da li će ih ugostiti ženski robot koji govori japanski ili dinosaurus koji će im se obratiti na engleskom jeziku. Ne morate ići čak do Japana da biste se družili sa robotima – u njujorškom Yotel hotelu vaš prtljag će poneti džinovska robotska ruka zvana Yobot, a u Aloft hotelu u gradu Cupertino, deo sobne posluge čini robot batler.

Moguća misija  

Ulazak u hotelsku sobu će verovatno sve više ličiti na scenu iz filma Nemoguća misija, jer raste hotelska potražnja za biometrijskim obezbeđenjem. U butik hotelu Alma Barcelona gosti koriste otiske prstiju umesto ključa da bi ušli u sobu, a u Nine Zero hotelu u Bostonu, da biste došli do svog raskošnog Oblak apartmana morate skenirati rožnjaču.

Aplikacije za sve  

Kako život polako postaje nezamisliv bez pametnih telefona, tako sve više i više hotela uvodi aplikacije uz pomoć kojih će gosti moći da rezervišu sobu, čekiraju se, plate i odjave svoj boravak. Interakcija sa ljudskim bićima je tako svedena na minimum.

Skener za ljudsku toplotu

U Hotel 1000 u Sijetlu pritiskanje zvonceta na sobnim vratima aktivira infracrveni senzor, koji skenira celu sobu u potrazi za ljudskom toplotom.

Izvor: Independent

Share.

Comments are closed.