Beč u božićnoj atmosferi

0

Glavni grad Austrije, Beč, nalazi se u božićnoj atmosferi, pošto je u svim većim ulicama uključena božićna rasveta.

Mesec dana pre rimokatoličkog Božića 37 trgovačkih ulica osvetljeno je različitom božićnom rasvetom.

“Božićna rasveta u bečkim trgovačkim ulicama i na Ringu je važan sastavni deo predbožićne atmosfere u našem gradu, koja doprinosi novim uspesima Beča”, ocenio je predsednik odseka za trgovinu u Privrednoj komori Beča Rajner Trefelik.

Potpredsednik bečke Privredne komore Fric Sstobel ukazuje da božićna rasveta oduševljava Bečlije i njihove strane goste, te se njom pojačava utisak o gradu, ali i privredni i turistički faktor.

Inače za rasvetu u bečkim trgovačkim ulicama zaslužni su pre svega trgovci i preduzetnici, koji je svake godine organizuju i finansiraju, uz podršku Privredne komore i grada Beča.

Za božićnu rasvetu u Beču postavljeno je ukupno 195 kilometara kablova, te ima 2,5 miliona “svetlećih tačaka”.

Većina božićne rasvete već radi na osnovu LED tehnike, kojom je smanjenja potrošnja struje za oko 80 odsto.

Božićni ili adventski sajmovi u srednjoj Evropi imaju dugu tradiciju. Austrijski su posebno omiljeni, a najpoznatiji među njima svakako je bečki adventski sajam. Reč je o pravoj maloj zemlji čuda, koja svake godine privuče više od tri milona posetioca.

BEČ je glavni grad republike Austrije, nalazi se na severozapadu zemlje i u njemu danas živi nešto više od 1,5 miliona stanovnika (prema nekim procenama čak jedna petina je iz područja bivše Jugoslavije). Ova moderna metropola koju godišnje poseti čak 4,5 miliona turista iz celog sveta čini jednu od devet austrijskih pokrajna i spada u 10 najrazvijenijih evropskih gradova.

Beč je idući od centra ka periferiji podeljen u 23 oblasti tzv. distrikta kroz koje prolazi dobro organizovani gradski prevoz- 5 metro (U-Bahn), 113 autobuskih i tramvajskih linija. Na ulicama dominira arhitektura XIX veka, uglavnom baroknih i renesansnih zdanja, a mogu se videti i brojna moderna dostignuća, poput zgrade Muzeja savremene umetnosti. Uređeni parkovi, odlični restorani, stare poslastičarnice i vinski lokali su još nešto čime se Bečlije mogu pohvaliti.

Share.

Comments are closed.