Bell Food Group ulaže u razvoj goveđeg mesa koje nastaje u laboratorijama

0

Švajcarska kompanija Bell Food Group, koja se bavi proizvodnjom i preradom mesa,  najavila je da će investirati u holandsku kompaniju Mosa Meat, koja se bavi proizvodnjom mesa u laboratorijama.

Kompanija Mosa Meat poseduje tehnologiju kojom se koriste životinjske ćelije za razvoj junećeg mesa u veštačkim, kontrolisanim laboratorijskim uslovima.  U procesu se koriste bioreaktori, što je u tehnološkom smislu relativno slično procesima proizvodnje sira. Ovom investicijom, kompanija Bell Food Group je dikrektno finansirala dalja istraživanja i razvoj tehnologije, u cilju da se meso proizvedeno na ovaj način nađe na tržištu do 2021. godine.

Meso proizvedeno na ovaj način, kako tvrde naučnici, jeste odlična alternativa ubijanju životinja, imajući u vidu da su predviđanja Ujedinjenih Nacija da će do 2050. godine globalna potražnja za mesom porasti za čak 70 odsto, pa kapaciteti za odgoj i preradu neće biti dovoljni.

Kakva budućnost nas sve očekuje, ostaje da se vidi. Jasno je jedno, nauka i tehnologija neminovno ide napreu, pa je samo pitanje vremena kada će meso iz epruvete biti servirano na stolu, a uz meso i sve ostalo proizvedeno na sličan način.

Share.

Comments are closed.