Blockchain: sve o revolucionarnoj tehnologiji na Weekend Media Festival-u

0

Od 22. do 25. septembra Weekend Media Festival neće biti samo mesto predstavljanja zanimljivih govornika i gostiju, nego i platforma za predstavljanja najnovijih ideja. Jedna od takvih je i revolucionarna tehnologija „blockchain“ u koju danas banke i investitori najviše ulažu.

Možete li zamisliti svet u kojem izvod iz matične knjige rođenih, venčani list ili svaki drugi dokument možete dobiti u bilo kojem trenutku, bilo gde i to besplatno? Ili svet u kom novac prebacite prijatelju u Kanadu takođe besplatno? Ovaj svet je moguć kroz blockchain tehnologiju koja iza sebe krije univerzalnu internetsku valutu „bitcoin“. Iako je najpoznatija primena blockchaina u valutama, mogućnosti koje njen razvoj pruža su daleko veće i imaju potencijal da u potpunosti promene svet oko nas. Banke i razni fondovi već su investirali milijarde dolara u razvoj blockchaina.

Top 40 finansijskih institucija trenutno ulaže mnogo u blockchain tehnologiju, jer omogućava siguran i transparentan način praćenja vlasništva, ubrzava transakcije te smanjuje rizik od prevara. Iako još uvek ne postoje jasni standardi u vezi blockchain tehnologije, u blockchain mrežu može se uključiti bilo ko sa ličnim kompjuterom ili male grupe poznatih entiteta koje odluče učestvovati. Blockchain mehanizam ne poznaje granice, a učesnici mogu nesmetano komunicirati jedni s drugima.

Koje su mogućnosti blockchaina? Ko se bavi blockchainom? Kako  funckioniše? I najvažnije, kako će to uticati na vaš život? Sve to otkriće zanimljivi panel koji predstavlja bitnu okosnicu 9. Weekend Media Festivala, najvećeg komunikacijskog festivala u jugoistočnoj Europi koji se organizuje pod generalnim pokroviteljstvom Adris grupe u lepom Rovinju.

 

Share.

Comments are closed.