BORSKO JEZERO – biser Srbije za aktivan odmor

0

Borsko jezero nalazi se na 18 kilometru od Bora, podno Crnog vrha i jedno je od najlepših veštačkih jezera u Srbiji i Evropi. Nastalo je 1960. godine za potrebe RTB-a Bor a postalo je oaza i mali raj za turiste iz zemlje i sveta. Bistra i čista planinska voda, duboka 70 metara, čini ovo jezero biserom Timočke krajine. U njoj se, kao u ogledalu, leti odslikavaju okolni šumski kompleksi, livade i pašnjaci. Okruženo četinarima i listopadnom šumom, bujnim pašnjacima i livadama, lekovitim biljem i planinskim vrletima, mami i najizbirljivije znatiželjnike prirodnih lepota.

Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje. Sitno razuđena i slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturno-manifestacione aktivnosti, i tako čine Borsko jezero jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.

BORSKO JEZERO

Photo: Promo

Paraglajding, posete speleološkim objektima, avanture na Borskom jezeru i boravak u modernom hotelu „Jezero“, planinski biciklizam – samo su deo programa koji je prilagođen afinitetima i mogućnostima znatiželjnih turista.

Izvanredan položaj i dobra saobraćajna povezanost, omogućavaju organizovanje izleta do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice, Crnog vrha, Vrela Mlave, manastira Gornjak…

Svakako je poželjno da posetite prvu u Srbiji zaštićenu geološku stazu od Bora do Borskog jezera dužine 15 kilometara, potom staru Crnovršku prugu uskog koloseka sa tunelom, spomenik akcijašima na Crnom vrhu (sa uklesanim znamenitim stihovima Vaska Pope „Ljubavlju smo učili vatru da nam zemlja više ne gori“), napuštena okna nekadašnjih rudnika zlata, najstariju bukovu šumu u Evropi u predelima obližnjeg Južnog Kučaja, planinske brzake i potoke u neposrenoj blizini, retku biljku ramondiju u Zlotskom kanjonu, Brestovačku banju sa 12 lekovitih izvora i dvorcima i konacima obe srpske dinastije.

BORSKO JEZERO

Photo: Promo

Borsko jezero idealno je mesto za ribolov. Čiste planinske vode koje se ulivaju u jezero, kao i redovna godišnja poribljavanja čine ga pogodnim staništem za veliki broj ribljih vrsta poput šarana, deverike, soma, smuđa, bandara, amura, tolstolobika, i svih vrsta bele ribe. Nisu retki i kapitalni ulovi pojedinih vrsta pa je otud ovo jezero veoma popularno među ribolovcima.

Na padinama u okruženju niklo je naselje vikend kuća, a za potrebe motorizovanih turista i izletnika u blizini je i prostran auto-kamp. Svojim položajem i arhitektonskim rešenjem na Borskom jezeru, ipak, dominira hotel “Jezero”. Nalazi se na samoj obali, ima četiri zvezdice i vlasništvo je Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

BORSKO JEZERO

Photo: Promo

Posle više od decenije propadanja, renoviran je 2012. godine i otvoren za turiste kao moderan hotelski kompleks koji se prostire na više od 14 hiljada kvadratnih metara. Ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, a pored smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, gostima su na raspolaganju bazen, automatska kuglana, sale za stoni tenis, bilijar i šah, trim-kabinet i spoljni tereni za fudbal, košarku, rukomet, odbojku i ostale sportove.

Mnoštvu zabavnih sadržaja dodajmo: spa i velnes centar, američku kuglanu sa barom i fitnes centrom, stolove za bilijar i snuker, slanu sobu, salon za masažu, teretanu, bazen sa đakuzijem, saune, salu za skvoš, pontonske bazene.
Sa planine Crni vrh vidi se čitava oblast Borskog jezera. Prijatna klima, bujno zelenilo u letnjim mesecima, čist planinski vazduh i duboki snežni pokrivač koji se zadržava i do kraja maja, čine ovu planinu atraktvinom tokom cele godine.

BORSKO JEZERO

Photo: Promo

Avanturu, rekreaciju, opuštanje, zabavu – sve to sigurno ćete doživeti ukoliko posetite Bor i njegovu okolinu. Paraglajding, posete speleološkim objektima, avanture na Borskom jezeru, planinski biciklizam – samo su deo programa koji je prilagođen afinitetima i mogućnostima znatiželjnih turista.

Share.

Comments are closed.