Božanstveno italijansko mesto koje krije priču o Jugoslovenima

0

Na krajnjem severu italijanske regije Pulja, na obali Jadranskog mora, nalazi se ribarsko mesto Barleta. Ne tako poznata turistička destinacija ipak sa razlogom zaslužuje vašu pažnju. Barleta ima burnu istoriju, punu bitaka, razaranja i podizanja iz ruševina. Čuva brojne legende i predanja.

Ovo mesto je takođe poznato po izuzetno dobro očuvanoj tvrđavi koja je građena i dograđivana od 10. do 17. veka, praktično je bila neosvojiva. U Prvom svetskom ratu tvrđava je bila vojni logor i magacin oružja, dok se u Drugom, 1943. godine u Barleti odigrala bitka između nemačke vojske i italijanskih branitelja.

Iste godine Britanci su zauzeli Barletu u koju smeštaju izbeglički logor gde je boravilo mnogo ranjenika i izbeglica iz tadašnje Jugoslavije. U spomen brojnim preminulim Jugoslovenima, u Barleti je 1970. godine podignuta spomen-kosturnica koju je radio poznati jugoslovenski vajar Dušan Džamonja.

Današnja Barleta je tipičan italijanski primorski gradić. Pored istorijskog značaja, Barleta je trgovačka i turistička luka sa nekoliko peščanih plaža na koje dolaze meštani. Turisti koriste brodiće koji ih odvode na poznate plaže gde se kupaju u zavučenim kamenim uvalama, potopljenim pećinama i bistrom tirkiznom moru.

Cene su izuzetno povoljne, ponuda smeštaja je velika i primerena svačijem džepu. Ako se odlučite da obiđete ovo divno italijansko mesto, treba još nešto da znate. Ostatak teksta pročitajte ovde.

 

 

Share.

Comments are closed.