Božićna pijaca na koju Deda Mraz redovno svraća

0

U Talinu, glavnom gradu Estonije, svake godine se održava tradicionalni božićni vašar, u samom centru Starog Grada. Zvezda bajkovitog događaja svakako je novogodišnja jelka postavljena u centru glavnog gradskog trga, okružena malim ukrašenim kućicama i štandovima gde se prodaju božićni specijaliteti i narodne rukotvorine.

Božićna pijaca Tallinn

Novogodišnja jelka na trgu ima posebno mesto u kulturi ovog veselog naroda. Prvi put je postavljena daleke 1441. godine, i od tada je ponosni simbol grada i zimskih prazničnih čarolija. Najvažnija božićna jelka u Estoniji je u stvari i prva ikad javno postavljena i okićena jelka, pa je sa razlogom u Estoniji pažljivo dekorišu i ljubomorno čuvaju kao najdragocenije nacionalno blago. Idiličnost trga upotpunile su brojne tezge i štandovi na kojima se mogu naći najkvalitetniji proizvodi od vune, šalovi i kape sa motivima praznika, kao i domaća kuvana vina i kobasice. Od lokalne božićne kuhinje neizostavni specijaliteti su crni puding, medenjaci, fantastični kiseli kupus i razne  vrste mesa od divljači. Sneg je ovde domaćin, tako da je idila zimskog dana kao preslikana iz bajke.

Božićna pijaca Tallinn

Novogodišnji vašar u Talinu je pravi dragulj, i svakako je jedan od najlepših u Evropi. Grad koji je sačuvao duh praznika, u živopisnom srednjevekovnom gradskom jezgru pružiće dobrodošlicu i izuzetnu ljubaznost svim gostima. Ako bude sreće, može se sresti i Deda Mraz, često je tamo.

Božićna pijaca Tallinn

Share.

Comments are closed.