Brodska tajna, vino sa dna mora

0

Navis Mysterium je vino koje dve godine odleži u moru na dubini od 20 metara, gde je temperatura za sazrevanje i čuvanje savršena, bar po rečima vinara sa Pelješca.

Dva vinara sa Pelješca, Ivo Šegović i Edi Bajurin, autori su jedne vrlo atraktivne vinske akcije. Naime, vina iz amfore, napravljena od sorte plavac mali, pod nazivom Navis Mysterium, što u prevodu znači brodska tajna, spuštena su na morsko dnu, 20 metara ispod površine mora, gde je temperatura praktično savršena za čuvanje vina. Kako ovi vinari navode, na dubini vlada stalna temperatura od 15 stepeni celzijusa, što je idealna sredina za čuvanje crvenog vina.

U hotelu Burj Al Arab služe kapućino sa zlatom.

Proces je sledeći, tokom dve godine odmaranja na morskom dnu amfore treba uzeti u ruku oko sedamdeset puta a  obaveze nastupaju tek kada se amfore izvade, gde se ručno čiste nekoliko sati od morskih algi i školjki. Nakon toga, sledi procesa desalinizacije i sušenje u zamračenoj prostoriji sa ventilatorima, posle čega se pakuju u drvene sanduke.

Jedna boca košta 280 evra, što govori o mukotrpnom procesu proizvodnje i kvalitetu ovog vina. Svi se slažu u jednom, vino iz mora ima mekši i zaokruženiji ukus od vina koje je držano u podrumu.

Share.

Comments are closed.