Broj turista u Srbiji porastao za 13 odsto

0

Srbija je na pragu da zabeleži još bolji poslovni rezultat u turizmu u odnosu na prošlu godinu, budući da je u prvih sedam meseci ostvaren rast od 13 odsto po pitanju dolaska turista, a 14 odsto kada je reč o noćenjima, zaključeno je na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji “Turističko tržište jugoistočne Evrope” u Beogradu.

Vlada Republike Srbije prepoznala je turizam kao osnovni pokretač ekonomskog razvoja naše zemlje. Uprkos brojnim izazovima, turizam se pokazao kao veoma fleksibilna privredna grana, istakla je na konferenciji pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

Ona je dodala da je za napredak u ovoj oblasti neophodna saradnja među zemljama regiona, ali i da je Srbija pokrenula brojne inicijative kada je u pitanju regionalni turizam. Pored toga, navela je da će se raditi i na prekograničnoj saradnji, kao i na kreiranju biciklističke ture “Putevi rimskih careva”, koja bi krenula od Beograda, gde bi se i završila, a išla bi preko BiH i Crne Gore.

Jugoistočna Evropa ima veliki potencijal u turizmu, atraktivna je i još uvek neotkrivena.U Evropi je zabeležen rast od četiri odsto, dok je u regionu ostvaren napredak od sedam odsto.

Ministar okoliša i turizma Bosne i Hercegovine (BiH) Edita Đapo rekla je da globalna dešavanja uslovljavaju kretanje turizma, objasnivši da dolazi do otkazivanja aranžmana u zemljama pogođenim terorizmom. Ona je u tom kontekstu napomenula da treba iskoristiti zadovoljavajući nivo bezbednosti u zemljama regiona za poboljšanje turističke ponude.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković ocenio je da postoji nekoliko dobrih predloga za saradnju u regionu, te da je pitanje kako upakovati taj proizvod i privući turiste iz dalekih područja, poput Kine i Japana.

poslovnojutro.com

Share.

Comments are closed.