Bubnjari sa podnožja planine Fudži na besplatnom koncertu u Beogradu

0

Poznati po energičnim performansima i kompozicijama koje izvode na tradicionalnim taiko bubnjevima, članovi čuvene japanske grupe Ondekoza nastupice u Kolarčevoj zaduzbini 26. septembra u 19.30 časova, uz podršku Ambasade Japana. Koncert je omogućila kompanija Japan Tobacco International i ulaz će biti besplatan.

Za nesvakidašnje nastupe Ondekoza bubnjara pre svega je zaslužna “Sogakuron” filozofija kojom se vode, koja nalaže da su trčanje  i muzika jedno jer odražavaju dramatičnost i energičnost života. Članovi Ondekoze zbog toga žive zajedno u podnožju planine Fudži i svakoga jutra trče po 10 kilometara, a maratoni često prethode i njihovim nastupima. Najveću pažnju izazvale su njihove maratonske turneje, organizovane u Kini i SAD-u, tokom kojih su bubnjari trčali od grada do grada, u nekim slučajevima čak izlazeći na binu direktno po završetku trke.
Ondekoza je nastala 1969. godine na japanskom ostrvu Sado, gde je osnivač Den Tagajasu okupio grupu mladih entuzijasta spremnih da slede njegove ideale. Nakon toga, popularnost Ondekoze i taiko bubnjeva sirila se po Japanu i ostatku sveta, zbog cega je ova grupa u velikoj meri zasluzna za postavljanje temelja za taiko kao scensku umetnost. Članovi Ondekoze su u stalnoj potrazi za novim oblicima izražavanja korišćenjem taiko bubnjeva, svirajući do granice svojih fizičkih mogućnosti.
Tokom 2008. godine, Ondekoza grupa pokrenula je novi projekat nazvan “Muzika i ritmovi”, u okviru kojeg koristi niz izražajnih sredstava kako bi promovisala slobodu izražavanja i neograničene mogućnosti koje ona donosi. U susret pedesetogodišnjici postojanja, Ondekoza bubnjari su 2015. godine započeli turneju u okviru koje ce obići i Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Obilazak regiona omogućio je Japan Tobacco International (JTI), kompanija koja kao najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije svake godine predstavlja domaćoj publici japanske umetnike u saradnji sa Ambasadom Japana. Tokom prethodnih godina, JTI je omogucio gostovanja Gocoo bubnjara, tradicionalne grupe Variki, čuvene pijanistkinje Ingrid Fudjiko Heming i mnogih drugih afirmisanih japanskih umetnika.

Share.

Comments are closed.