Budvanska rivijera udvostručila broj turista u predsezoni

0

Budva-dragulj mora, istorije i uživanja

Budva je već godinama jedno od omiljenih letovalište na crnogorskom primoriju, pa je i početak ove sezone obeležila velika poseta turista. Prelepe plaže, ugodan smeštaj ali i mnogobrojne istorijske znamenitosti  samo su deo onoga što nudi ovo divno mesto.

One koji planiraju da svoj odmor provedu na Jadranu posebno će obradovati činjenica da je temperatura mora u ovom period čak 26 stepeni, pa je uživanje u vodi zagarantovano.

Trenutno je u Budvi najviše turista iz Rusije. Prema rečima Mladena Franovića direktora Turističke organizacije Budva oni čine oko 35 do 40 odsto turista, za njima slede gosti iz Srbije, a dosta njih je došlo iz Skandinavskih zemalja kao iz  Mađarske, Češke, Slovačke.

Cene smeštaja su pristupačne za svačiji džep, od 10 evra u privatnim apartmanima do 5.000 evra, koliko košta ekskluzivno noćenje na Svetom Stefanu. Franović navodi i da je u maju bilo 50 odsto poseta više nego u istom mesecu prošle godine i da je veliki broj plaža, hotela, etno restorana, istorijskih znamenitosti, manastira i kulturno-umetničkih sadržaja, ono što Budva nudi svim gostima, navodi Franović.

Ukoliko se odlučite za odlazak u Budvu oblizak zidina Starog grada i njegovih uličica vratiće u neka prošla vremena. Ovaj deo Budve star je vekovima i na svakom korako može se videti uticaj raznih kultura rimske, antičke, venecijanske. Pogled, sa Citadele i zidina Starog grada, na more koje  izgleda kao da nema kraj, mnoge ostavlja bez daha.

U blizini Starog grada nalaze se i divne plaže, a ono što je posebno intersantno je i kulturno-umetnički program koji se svake večeri održava ispred njegovih zidina. Tradicionalni crnogorski folklor i izvorna narodna nošnja je posebno zanimljiva svim turistima. Neretko je je i onih koje ponesu taktovi muzike pa zaigraju. Ovaj program uvod je u festivala “Grad tetar” koji počinje 2. jula i traje do 20.avgusta. Ovaj festival Stari grad pretvara u scenu na otvorenom i gde se pored muzičkog održava dramski, literarni i likovni program.

-Naročito je važno to što su gradske vlasti zaključile da je festival važan, i rešile problem buke iz kafića i sa gradskih trgova kako bi se celokupni program izvodio neometano- ističe direktorka “Grad teatra” Milena Lubarda Marojević.

Ukoliko ste za malo mirniji, porodični odmor, bez noćnih klubova i gužve Petrovac je onda idealno mesto za vas. U blizini se nalazi plaža Lučice okružena borovom šumom, koja među turistima važi za jednu od najlepših u Crnoj Gori. Petrovac nudi veoma povoljan smeštaj a tu su i mnogobrojni restorani u kojima se služe ukusna riba i plodovi mora. Posebna atrakcija u Petrovcu je Kastel lastva mletačka tvrđava iz 16.veka, kao i mala ostrva Katič i Sveta nedelja koja se nalaze blizu obale.

Pored uživanja u suncu i moru, ono što nikako ne bi trebalo da propustite prilikom dolaska u opštinu Budva je i obilazak manastira kojih u ovom kraju ima dosta. Putnici namernici najčešće posećuju manastire Rustova, Podmaina, Režević, a među njima posebno se izdvaja manastir Praskvica koji je ima veliki istorijski značaj za pleme Paštrovića.

Monasi u ovom manastiru žive već više od 600 godina. Crkva Svetog Nikole je glavna crkva u manastirskom kompleksu koja je izgrađena još početkom 15. veka, i koja je ukrašena prelepim freskama i ikonostasom, koji je još davne 1863. godine radio grčki majstor Nikola Aspiotis.

Posle obilaska manastira obavezno se uputite kamenom stazom nazvanom Jegorov put koja vodi ka Čelobrdu sa kojeg se pruža predivan pogled na Sveti Stefan i Jadran. Penjanje iziskuje manji napor i hod od dvadesetak minuta ali kada stignete do vrha nećete ni malo zažaliti. Priča kaže da je stazu od manastira do Čelobrda napravio monah Jegor koji je pre dolaska u manstira bio ruski oficir koji je izgubio ruku u dvoboju braneći čast svoje ćerke koja se zaljubila u njegovog kolegu oficira. Kako bi okajao svoj greh, ubistvo kolege oficira, Jegor Stroganov se zamonašio u Praskvici, zavetovao se na ćutanje i zakelo da će napraviti put koji će spojiti more i vrh Čelobrda. Posle godina rada i to sa jednom rukom, Jegor je uspeo da napravi ovu stazu. Zato nikako nemojte da propustite da njome koračate.

Autor fotografija je Teodora Ćirić.

Share.

Comments are closed.