Bugarska – turizam, istorija, kultura

0

Evropska prestonica kulture je titula koju dobija jedan ili nekoliko gradova u Evropi u razdoblju od jedne godine, u toku koje grad ili gradovi predstavljaju svoj kulturni život i domete gradske kulture. Plovdiv  je grad u Bugarskoj koji će pored Matere u Italiji, biti Evropska prestonica kulture 2019. godine.

Plovdiv  je drugi po veličini grad u Bugarskoj, a manje je poznata činjenica da je to grad koji je jedan od najstarijih naseljenih gradova u Evropi. Osnovan je pre oko 8000 godina, i danas je to moderan grad, administrativni, akademski i ekonomski centar Bugarske.

Bugarska - turizam, istorija, kultura

Osnovna ideja Plovdiva je da on bude na turističkoj mapi Evrope, da se poveća broj turista, i da se grad promoviše na pravi način. U poslednjih nekoliko godina se beleži rast poseta, organizovani su brojni festivali i turistički sadržaji, a sam grad je dinamičan, dopadljiv i iskren.

U Plovdivu postoji preko 200 arheoloških lokaliteta, to je grad sa 2 rimska amfiteatra, a osnovna dekoracija su ostaci srednjovekovnih zidina i kula, hamami i džamije, staro gradsko jezgro sa očuvanom arhitekturom, stare crkve i uske kaldrmisane ulice. Od muzeja treba navesti Etnografski, arheološki i Muzej istorije.

Bugarska - turizam, istorija, kultura

Od ostalih gradova u Bugarskoj treba navesti i Varnu, grad na primorju Bugarske. Ovaj grad je osnovan 570. godine pre hrišćanske ere, poznat je po brojnim rizortima i posebno čistom moru. Pored letnjih sadržaja i plaža, grad ima i puno termalnih izvora, i veliko kulturno-istorijsko nasleđe. Varna ima oko 340 hotela i godišnje je poseti oko dva miliona turista, najviše Rumuna, Rusa i Nemaca.

U prethodnoj godini, Bugarska je ostvarila rast u turističkim posetama za oko 8%, a zabeležen je ukupan broj od 9 miliona turista.

Share.

Comments are closed.