Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

0

Callebaut RB1 ruby čokolada daće novi podsticaj mašti i kreativnosti čokolatijera i poslastičara

Belgijski proizvođač čokolade Callebaut, radionica za izradu kolača Mandarina Cake Shop, zanatska pivara Kabinet i kompanija Silbo, uvoznik i distributer hrane i pića, organizovali su pre svega za medijsku javnost pretpremijernu degustaciju ove čokolade koja još uvek nije dostupna na tržištu. Prvi put u regionu, imali smo priliku da isporbamo RB1 čokoladu, i to u vrlo iznenađujućim kombinacijama sa sirevima, raznim začinima, pa čak i ribom. Majstori kulinarstva Krsto Radović, Dejan Maksimović i Vanja Puškar okupili su se sa zadatkom da istraže mogućnosti kombinovanja nove vrste čokolade čiji poseban organoleptički sklop tako prirodno koketira sa namirnicama koje su do sada bile nezamislive u ljubavnoj aferi sa čokoladom.

Ruby je četvrta vrsta čokolade, pored tamne, mlečne i bele čokolade. Callebaut čokolada od rubinsko crvenog, tj. ružičastog, zrna kakaovca, nazvana RB1, prva je ruby čokolada, osmišljena po receptu posvećenom pre svega malim zanataskim korisnicima. Odlikuje se sjajnom ružičastom bojom i intenzivnim osvežavajućim voćnim i kiselkasitnim notama – za koje je zaslužno umeće pažljive selekcije i obrade zrna kakaovca. Karakteristična boja i ukus prirodna su odlika zrna kakaovca boje rubina a ne posledica dodavanja voćnih aroma niti koloranata. Njen specifičan ukus i lakoća upotrebe izazivaju maštu kuvara i poslastičara, pružajući ogromne mogućnosti za uparivanje kako u slatkim tako i u slanim kombinacijama.

Ruby stiže u Beograd sredinom oktobra ove godine, ali već početkom septembra moći ćete je probati ekskluzivno u Mandarina Cake Shop-u, poslastičarnici Callebaut brend ambasadora, Krsta Radovića.

Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

Ruby RB1: zaboravite sve što ste ikada znali o čokoladi

Marijn Coertjens, jedan od najprominentinijih čokolatijera današnjice, rekao je: “Bez preterivanja, ruby je najuzbudljivija stvar koja se u svetu čokolade desila decenijama unazad.  Zbog nje možete slobodno zaboraviti sve što biste inače radili sa tamnom, mlečnom ili belom čokoladom. Ova čokolada otvara vrata novim idejnim postavkama o upotrebi čokolade”.

Primamljive ružičaste boje i jedinstvenog ukusa, RB1 zadovoljava do sada neviđenu kombinaciju potreba, obraćajući se svim našim čulima. Istraživanja su pokazala da njena pojava odzvanja snažno u svesti milinijalsa, nove generacije potrošača (starosti između 18 i 35 godina), koji ne mogu da se odreknu ni zdravog načina života ni ekstermnih zadovoljstava, te žude za iskustvima koja dele oba koncepta življenja.

Citiraćemo i Davida Maenhouta, takođe čokolatijera svetskog renomea, koji je rekao: “Izvanredno je kako se ruby slaže sa namirnicima poput rosé šampanjca, pivom i raznim slanim sastojcima. Ona donosi potpuno novi čokoladni ukus i boju, kao i celokupno čulno iskustvo, kroz voćne arome i osvežavajuće, kiselkaste  tonove”.

Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

Ruby čokolada, dar majke prirode

Ruby čokolada otkrivena je pre više od deset godina. Za ovaj izum zaslužni su centri za razvoj i istraživanje kompanije Barry Callebaut u Belgiji i Francuskoj (koji su deo globalne mreže od 28 ovakvih centara), kao i Jacobs univerziteta  u Bremenu u Nemačkoj.

Istraživači su saznali da je ružičasta boja čokolade povezana sa određenim predispozicijama  čiji su nosioci  ruby (rubinsko ružičasta) kakao zrna, redak prirodni fenomen.  Za prepoznavanje ovog ružičastog kakao zrna, i pronalaženje najboljeg načina za obradu takvog zrna tokom procesa proizvodnje čokolade (kako se ove karakteristike ne bi izgubile), bile su potrebne godine i godine istraživanja. RB1 duguje svoju boju i specifičan ukus isključivo stručnoj selekciji  i obradi ružičastih zrna kakaovca – u čokoladu se ne dodaju nikakve voćne arome, niti boje.

RB1 čokolada proizvodi se iskljčivo po principima održivog uzgoja kakaovca, Callebaut unapređuje uslove života uzgajivača kakaovca i njihovih životnih zajednica vodeći pri tome računa i o priordnim staništima ove osetljive biljke.

Generalni uvoznik Callebaut čokolade za Srbiju je kompanija Silbo d.o.o, koja će od oktobra ove godine u svojoj ponudi imati i ruby čokoladu.

Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

Callebaut®

Više od 100 godina Callebaut®  proizvodi čokoladu u srcu Belgije. I dalje je jedan od rektih prozvođača koji sam selektuje, peče i melje kakao zrna kako bi dobio svoj tajni i ekskluzivni kakao liker – najvažniji sastojak čokolade. Callebaut® je osnovan 1850. godine u Belgiji i prvobitno je bio pivara, sve dok unuk osnovača Octaaf Callebaut nije napravio svoju prvu čokoladnu tablu,1911. godine. Ubrzo, Callebut je počeo da proizvodi čokoladu za belgijske čokolatiejere a 1950. i da je izvozi u druge zemlje, Danas je deo grupe Barry Callebaut, vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetne čokolade i kakaoa . Saznajte više na zvaničnoj internet stranici.

Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

Mandarina Cake Shop

Mandarina Cake Shop radionica kolača ušuškana je u jedanom od najlepših delova grada, u Gračaničkoj ulici, broj 16. Pokrenuta je kao porodični biznis koji predstavlja udružena znanja i iskustva iz oblasti poslastičarstva, dizajna i marketinga porodica Radović i Radojčić. Krsto Radović, glavni poslastičar i osnivač, magistrirao je kulinarsku umetnost na University of West London. Iza sebe ima petnaestogodišnje profesionalno iskustvo koje je započeo u Arizoni u Americi, zatim nastvio u londonskim institucijama sa pet zvezdica, u Claridge’s hotelu pre svih ostalih.
Mandarina nudi kreativno osmišljene i ukusne kolače, torte i kroasane koje se prave od visoko kvalitetnih sastojka i najfinije belgijske profesionalne čokolade – Callebaut.
Krsto je ponosni član Callebaut Chocolate Ambassadors kluba za Jugoistočnu Evropu, a Mandarina je njihov beogradski poslastičarski dom. Saznajte više na zvaničnoj internet stranici.

Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

Silbo

Kompanija Silbo d.o.o. Beograd osnovana je 1991. godine. Uvoz i distribuciju svežih proizvoda počinje 2001. godine, uvodeći brend Campina. Danas u svom portfoliju poseduje preko 1500 artikala, 70 brendova različitih kategorija prehrambenih proizvoda i pića.

Silbo je sinonim za savremenu i inovativnu kompaniju. Osluškivanjem potreba tržišta i razvojem, uspostavila je namenski HoReCa program distribucije, sa opredeljenjem da rafiniranim i zahtevnim kupcima i krajnjim konzumentima pruži najkvalitetnije proizvode na tršištu i najbolju uslugu. Saznajte više na zvaničnoj internet stranici.

Callebaut RB1, prva ruby čokolada za čokolatijere i poslastičare

Kabinet brewery

Kabinet brewery, kao prva grinfild zanatska pivara na Balkanu, porodična je pivara koja je iz ambicionznih gurmanskih pobuda skuvala preko 60 različitih piva u 4 godine, sa idejom da bude revolucionar pivske kulture u Srbiji. Ima zadovoljstvo da njena piva opuštaju ljude na 5 kontinenata u preko 22 zemlje, kao i da su nosioci niza nagrada za piva i dizajn. Svako od piva ima svoj karakter i upravo iz toga razloga je svaku etiketu radio i drugi umetnik. Pivo je kao i hrana neipresušan izvor inspiracije. Pivolada, Kabinetov jedinstveni pivski namaz je upravo omaž tome kako u Kabinetu vide pivo. Ova pivara se ponosi i saradnjom sa nekim od najfantastičnijih pivara današnjice kao što su Mikkeller, De Molen, Canediguerra, Zagovor, Bakunin, Rewort, Visibaba, White Stork itd… Kabinet piva su tu da vas iznenade, osveže i probude vasa čula i sećanja, da vam učine sve one male, ali važne trenutke opuštanja i deljenja planova i želja još posebnijim. Saznajte više na zvaničnoj internet stranici.

Share.

Comments are closed.