Celje – grad grofova i moćnih žena

0

Celje – različita i bogata iskustva na malom prostoru. Romantične ulice u starom gradskom jezgru, mali kutci za tajne razgovore u gradskom parku, arhitektura koja pokazuje bogatstvo i raznolikost prošlosti, bogati sadržaji muzeja, galerija i pozorišta. Sve to u središtu grada i u samo nekoliko koraka.

Neobičan srednjeevropski grad koji ponosno slavi svoju dugu burnu prošlost i bogatu kulturnu baštinu, s približno 50.000 stanovnika Celje je treći po veličini grad u Sloveniji i sve popularnija destinacija za domaće i međunarodne turiste.

Celje svojim izgledom nenametljivo spaja antičku i srednjovjekovnu baštinu s modernim urbanim okruženjem. Sačuvane popločane rimske ulice, veličanstvene zgrade dvorca i ostaci srednjovekovnih zidina u gradskom jezgru svedoče o njegovoj bogatoj istoriji koja seže u doba Kelta i Rimljana.

Celje

Danas je Celje poslovno, privredno, kulturno, obrazovno, zdravstveno i turističko središte regije i ima regionalnu upravnu funkciju.

Grad uspeva savršeno uklopiti svoj opušteni pokrajinski duh i bogatstvo kulturnih znamenitosti i aktivnosti, sa savremenim razvojem i bogatom ponudom hotela, restorana i trgovačkih centara, kao i lepote umetničke scene i aktivnog noćnog života.

Okolina nudi sve od vrhunskih lečilišta do šarmantnih turističkih gospodarstava i idiličnih brežuljkastih sela, a regija je puna mogućnosti za posetioce. Smješteno manje od sat vremena vožnje od glavnog grada Ljubljane, Celje je savršeno mesto za vikend.

Šetnja centrom Celja je poput šetnje vremeplovom. Nalazite li se u Celju, nikako ne smete propustiti posetu zamku Stari grad Celje na kom se održava program “Living history” sa živim vitezovima srednjeg veka koji animiraju turiste.

Romantičan, zanimljiv, veličanstven, mračan, zastrašujući, celjski… Stari grad Celje. Definitivno “must see” mesto Celja bez obzira na to iz kog smera dolazite. Veličanstveni dvorac sa zidinama koji već vekovima caruje na brežuljku iznad grada ostaviće vas bez daha kad ga ugledate iz daljine. Kad ga posetite, zauvek će vam ostati u sećanju.

Celje

Stari dvorac Celje – ili Gornje Celje nalazi se na brdu iznad Celja, tačnije jugozapadno od gradskog jezgra iznad rijeke Savinje. To je najveći dvorac u Sloveniji. Verovatno je nastao već u 12. veku, tačnije između 1120. i 1130. godine, kada Gunther-Gunthero marchione de Cylie, sin Hohenwart-Pozzuola iz bočne grane Vovbržana (naziv Vovbržani verovatno potiče od slovenskog naziva za Avare, Obre, op. prev.), kao prvi i jedini pogranični grof preuzima ime po Celju.

Posetiocima su na raspolaganju savremeni Turističko-informativni centar i Kafana Veronika. Na raspolaganju je širok izbor suvenira i proizvoda domaćih i umetničkih radnji, oficijalni slovenski suveniri I FEEL SLOVENIA, raznovrsna literatura. Stari grad Celje svaku je poslednju subotu u avgustu mesto tradicionalnog srednjovekovnog događanja, a u letnjim mesecima na njemu se odvija program Živa istorija koji posetiocima nudi mogućnost da svojom posetom postanu deo “žive” istorije i u autentičnom okruženju mačuju s vitezovima, gađaju lukom, koketiraju s dvorskim princezama, stvaraju u srednjovekovnim radionicama…

Celjski grofovi, snažne i prelepe žene, romantične priče, priče o pobedama i porazima koje jednostavno ostavljaju bez daha. Celjske žene bile su neverovatno lepe, ali i moćne. Jedna od njih bila je Sofija Hess, koja je godinama bila bliska prijateljica Alfreda Nobela, a Celje se posebno ponosi pričom o braku Elizabete Frankopan i grofa Fridrika II. Celjskog, zbog kog su celjski grofovi svoju teritoriju uspeli proširiti sve do Krka.

Celje

Posebno mesto u srcu Celja nosi Alma, čija je priča toliko dirnula tamošnje stanovnike da su joj u samom centru grada izgradili spomenik. Alma, iako nije očaravala izgledom, svakako je jedna od najvažnijih istorijskih ličnosti Celja. Punih devet godina putovala je svetom noseći sa sobom samo jedan mali kovčeg s pisaćom mašinom, a za život je tih devet godina zarađivala isključivo pišući živopisne reportaže.

Celje je idealno okruženje za različite radne sastanke, domaće i međunarodne kongrese, naučne simpozijume, kulturne i poslovne susrete. Moderno obnovljene i savremeno opremljene dvorane sa različitim prihvatnim kapacitetima zadovoljiće sve zahteve korisnika.

Share.

Comments are closed.