Centar Beograda postaje pešačka zona

0

Centar Beograda u narednih pet godina biće pretvoren u pešačku zonu. U tom periodu će kompletan centar između Zelenog venca, Braće Jugovića, Pariske, Tadeuša Košćuška i Trga Republike biti pretvoren u prostor namenjen isključivo pešacima.

Prv i korak ka tom cilju je zamena granitnih ploča u Knez Mihailovoj i Čika Ljubinoj, što je počelo u utorak,  i trajaće tri sedmice.

– Te ulice su mesta gde dolazi najviše turista u Beogradu, uz Kalemegdan, i u njima se nalaze ploče koje su postavljene kada je rekonstruisana Knez Mihailova, a koje već desetak godina nisu u najboljem stanju, odnosno pomeraju se i prave problem građanima prilikom hodanja – kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je istakao, radovi su samo uvod u veći posao koji će se raditi tokom godine, a to je zatvaranje Zmaj Jovine do pošte, čime će biti sprečen ulaz automobila i kamiona u taj deo.

Istakao je i da će i ulica Vuka Karadžića u potpunosti biti pretvorena u pešačku zonu, a za saobraćaj će ove godine biti zatvoren i Obilićev venac do Zmaj Jovine.

Sledeće godine kada se bude radila podzemna garaža na Studentskom trgu, dodao je, biće zatvorena i Vasina ulica.

Navedene aktivnosti se, istakao je, rade ne samo da bi grad izgledao lepše, već i da bi bio privlačniji za turiste, s obzirom da je turizam najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, koji poseti više od 50 odsto turista koji dodju u Srbiju.

Share.

Comments are closed.