Četrnaest stepenika Ajfelove kule prodato za pola miliona evra

0

Četrnaest stepenika od kovanog gvožđa, koje su se nalazile između drugog i trećeg sprata Ajfelovog tornja prodato je na aukciji kuće Artcurial nakon žestokog takmičenja za 523.800 evra.

Predstavnik aukcijske kuće rekao je da se među zainteresovanim kupcima odvijala dramatična prodaja i da su ponude rasle i za 20.000 evra, premašivši za deset puta prvobitnu procenu od 40.000 evra. Aukcionar Fransoa Tajan saopštio je da su stepenice prodate azijskom kupcu preko telefona.

Gvozdeni toranj izgradio je francuski inženjer Gistav Ajfel. Velelepna gvozdena konstrukcija građena je nekoliko godina, a javnosti predstavljena 31. marta 1889. godine. Imala je ulogu ulaznog svoda za Svetsku izložbu, koja je obeležavala stotinu godina od Francuske revolucije.

Broj stepenica od dna do vrha građevine je varirao tokom istorije, pa je na dan otvaranja toranj imao 1710 stepenica, a danas ih, nakon nekoliko renoviranja ima, 1665. Deo stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradio lift.

Pojedine stepenike kupili su muzeji, neki su završili u kompaniji Joši u Japanu, jedan deo nalazi se u blizini Kipa slobode u Njujorku, a još jedan u Diznilendu na Floridi, pored replike tornja.

Izvor: Fokus.ba

Share.

Comments are closed.