Čiji je u stvari Teran?

0

Spor oko vina Teran između dve komšijske države i članice EU, Slovenije i Hrvatske, ne jenjava, a epilog se očekuje sa velikim interesovanjem.

Naime, Slovenija je pre ulaska Hrvatske u EU “teran” kao slovenački proizvod zaštitila na nivou Unije, što znači da ostali proizvođači ne mogu da prodaju vino pod tim nazivom. Hrvatska se na to žalila ističući da Slovenija nije imala pravo da zaštiti “teran” jer se u slovenačkom delu Istre proizvodi vino pod tim nazivom od grožđa sorte “refošk”, a u hrvatskom delu Istre baš od grožđa sorte “teran”. Hrvatska je zatim, poslala dokumentaciju koja treba da potkrepi zahtev da se istarski Teran izuzme od slovenačke zaštite istoimenog crvenog vina sa geografskim poreklom. Ranije je evropska komisija u Briselu donela odluku kojom se hrvatskim vinarima dopušta izuzetak u korišćenju naziva “teran”.

Hrvatski enolozi ističu da su DNK analize pokazale da su “refošk” i “teran” dve potpuno različite sorte grožđa, dok u Sloveniji tvrde da je reč o genetski istoj sorti koja se različito naziva. Po rečima šefa slovenačke grupe za zaštitu vina teran, Marjana Colje, dokumentacija koju je u vezi ovog vina podnela Hrvatska je “delimično falsifikovana”. On je dodao da ta grupa “očekuje da procedura bude zaustavljena”.

Share.

Comments are closed.