CNN je odabrao 10 najboljih jela na svetu

0

Ukusna i drugačija hrana od one koju svakodnevno jedemo je sigurno jedan od najvećih pokretača da krenemo na neko putovanje, i istražimo egzotične i daleke krajeve. CNN je napravio listu od 10 najboljih jela na svetu.

Ugledni i svetski poznat medijski gigant CNN je sastavio listu koja po njihovom mišljenju sadrži najbolja i najukusnija jela koja je čovečanstvo stvorilo.

Curry Massaman, Tajland1. Curry Massaman, Tajland

Kralj karija, Massaman, služi se na Tajlandu i ima sve što jedan kari treba da ima, odlično je začinjen, i ima slatku notu kokosa. Ova hrana na Tajlandu se prodaje na svakom uglu, to je njhova verzija street food-a.

 

2. Pizza Napoletana, ItalijaPica Napolitana

Najbolja pica i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući vrhunskim lokalnim sastojcima. Sastojci su morska so, kvalitetno pšenično brašno, uvek i samo svež paradajz, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umešeno testo i zidana peć na drva. Ostalo je iskustvo.

 

Čokolada, Meksiko3. Čokolada, Meksiko

Čokoladu možete kupiti bilo gde, ali originalna iz Meksika je nešto sasvim drugo. Drevne Maje su je koristile kao piće, a kasnije je ona izgubila svoj tečni oblik, prešla u čvrsti, nakon čega je osvojila svet.

 

 

4. Sushi, JapanSuši

Ovo tradicionalno japansko jelo koje se do 17. veka pripremalo suštinski drugačije nego danas. To je u osnovi bila fermentirana riba sa pirinčem koja se konzervirala solju, a između 17. i 19. veka počeo se razvijati njegov današnji oblik. U Japanu to je jednostavno jelo od pirinča začinjenog sirćetnom kiselinom i jednog povrća ili ribe, a danas se služi kao fast food.

 

Pekinška patka5. Pekinška patka

Pekinška patka je specijalitet sporo pečene patke u rerni, hrskave i prelivene glazurom sirupa od slada, služi se s palačinkama, lukom i hoisin sosom, od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom sosu od pasulja.

 

 

6. Hamburger, NemačkaNemački hamburger

Ovo jelo ne treba posebno najavljivati i objašnjavati. To je praktično sendvič sa mesom, vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke. Sprema se na roštilju, moze i na tosteru, a ide fino i spremljen u tiganju.

 

Penang assam laksa, Malezija7. Penang assam laksa, Malezija

Ovo je jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasta supa od ribe sa nudlama, čilijem, nanom, limunovom travom, lukom, ananasom i đumbirom.

 

 

8. Tom yun goong, TajlandTom yun goong, Tajland

Ovo je u osnovi čorba od šakmpa, pečuraka, paradajza, limunove trave, lišća galangal, obično s puno kokosovog mleka. Ovaj specifični specijalitet sa Tajlanda sadrži sve ukuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

 

 

Sladoled9. Sladoled

Bilo koji, bilo gde, uvek. Sladoled je globalna poslastica, možda i jedina koji jedu svi od 3 do 80 godina. Uvek aktuelan, voćni ili mlečni, sladoled je hit.

 

 

10. Pileća muamba, GabonPileća muamba, Gabon

Pileća muamba se pravi od piletine, ljutog čilija, belog luka, paradajza, soli i bibera i bamija sa puno puno maslaca.

 

Share.

Comments are closed.