CNN o preobražaju Savamale

0

Savamala, jedan od najstarijih kvartova Beograda čije su prelepe palate godinama zanemarivane i puštane da propadaju, odnedavno doživljava urbanu transformaciju zahvaljujući umetnicima i kreativnim preduzetnicima koji stare i napuštene zgrade pretvaraju u umetničke galerije, klubove, restorane, objavio je CNN.

Jedan od pionira te “renesanse” je Ivan Lalić, izvršni direktor Miksera koji je stari magacin pretvorio umetnički prostor, navodi CNN u reportaži o Savamali. Ali ne uživaju samo umetnici u šarmu Savamale, navodi CNN. U jednoj napuštenoj zgradi pre tri godine su uredjene i prostorije koje dele nove mlade kompanije, dodaje ova televizija istićući dizajn hab Nove Iskre kao mesta koje pruža mladim dizajnerima prostor za rad i platformu za povezivanje.
Prema CNN-u, preduzetnike ovde privlači ne toliko cena kvadrata, koja je nešto niža nego u centru grada nego pre svega kreativna energije.
Neki od crteža na starim zgradama posvećeni su i zapostavljenim starosedeocima Savamale, ili pitanjima poput zagadjenja, tolerancije. Korak dalje su “trendi” restorani, a za posetioce ova mešavina starog i novog deo je neodoljivog šarma Savamale, zaključuje CNN.
Reportaža CNN-a je poslednja u nizu priloga i tekstova koji ukazuju na interesovanje svetskih medija za Savamalu kao jedan od urbanih kreativnih centara. O Savamali su prethodno pisali Gardijan, Biznis insajder i Mašable.
Reportažu možete pogledati ako kliknete ovde

Share.

Comments are closed.