Da li je Albanija nova evropska destinacija za letovanje?

0

Moglo bi se reći, kada je reč o destinacijama i putovanju, da je malo toga ostalo neotkriveno u zapadnoj Evropi. Stari kontinet, trošan i već umoran, naročito deo obala oko mora, nosi tragove brojnih turista koji su već vekovima u potrazi za uzbuđenjima.

Međutim, ako malo bolje bacite pogled na mapu, uočićete jedan neotkriveni i manje poznati deo slagalice zvane Jadranska obala, parče peskovitih plaža i krotkog mora, zemlju koja se zove Albanija.

Njeno odsustvo sa turističke mape je opravdano, jer odmah do nje, na jugu, nalazi se stara pouzdana evropska destinacija i turistički mamut, Grčka. Sa druge strane, nalazi se Crna Gora, zemlja koja je puno toga učinila u poslednjih nekoliko godina na turističkom planu. Malo severnije, nailazimo na Hrvatsku, a tu već svaka priča prestaje.

Kao kontrast svima, Albanija je i dalje ostala mistriozna i neistražena dovoljno, uprkos činjenici da ima više od 250 kilometara obale, činjenici da se nalazi na odličnom mestu, da je zapljuskiju dva mora, Jadransko i Jonsko, dok se Italija se na najbližem mestu nalazi na samo 90 kilometara udaljenosti.

Glavni razlog za to, jeste svakako pristup. U eri niskobudžetnih avio kompanija, ova zemlja je nekako ostala imuna na ove trendove. Razlog za to može biti činjenica da Albanija poseduje samo jedan funkcionalan aerodrom, Nënë Terez, koji se nalazi u glavnom gradu Tirana. Nalazi se na oko 20 kilometara od glavnog grada, i nekako se čini da je to glavna prepreka turistima, njegova nefunkcionalnost i međunarodna nepovezanost.

Albanija je u poslednjih nekoliko godina ozbiljnije shvatila svoj turistički potencijal, pa je dosta toga urađeno u korist turističkih smeštaja i sadržaja. Tu se, međutim, stiže do drugog problema, a to je nestandardizovanost smeštaja i njihova pogrešna kategorizacija, i nedostatak nekih luksuznijih ponuda, na kakve su ponude turisti iz Evrope navikli u Grčkoj.

Međutim, dugačka morska obala, beskrajne prirodne lepote i bogato kulturno nasleđe samo su deo razloga zašto je Albanija poslednjih godina postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Albanska obala ima između 200 i 300 sunčanih dana godišnje, bez obzira da li je Jadransko ili Jonsko more u pitanju.

Prva plaža na koju se nailazi je Velipoja, a potom i kilometarske plaže Shengjin, Drač, Golem, Spile, Divjake i Vlora, a osim toga obala Jadranskog mora u Albaniji bogata je lagunama i prirodnim ekosistemima koji pružaju izuzetne mogućnosti za ljubitelje prirode.

Obala Jonskog mora dom je najpopularnije  plaže Dhermi, gde turisti mogu uživati u kristalno čistoj vodi, manjim izolovanim plažama, vodenim sportovima i ronjenju, a kao takva najviše privlači mlađu populaciju. Turiste najviše privlači  čistoća mora i bele peščane plaže.

Albanija je intrigantna zemlja za posetu, Tirana je kosmopolitski grad, dok bi bogatstvo drevnih arheoloških lokaliteta moglo biti konkurentno Italiji. Ako već razmišljate o Turskoj, ili Grčkoj, možda bi trebalo razmotriti i Albaniju. Pristupačna i još uvek naivna evropska destinacija, zvezda u usponu, ima puto toga da ponudi.

Share.

Comments are closed.