Dan ekološkog duga, 1. avgust

0

Dan ekološkog duga je dan u godini u kome se podseća da potrebe čovečanstva prema prirodi premaše ono što ekosistem naše planete može u toj godini da obnovi. Dakle, sreda, 1. Avgust.

Mreža za globalni ekološki otisak, Global Footprint Network, izjavila je da se ove godine Dan ekološkog duga obežava najranije otkako su počeli sa vršenjem merenja 1997. godine. Na ovaj dan simbolično se prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i sve njene resurse. Kako kažu, za trenutne potrebe čovečanstva koristimo prirodne resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.

Imajući u vidu da naše potrebe rapidno prevazilaze mogućnosti planete da se regeneriše, na šta negativno utiču i posledice klimatskih promena, Dan ekološkog duga je podsetnik na hitne akcije koje se moraju preduzeti kako bi zaštitile šume, okeani, slatkovodni resursi, biljni i životinjski svet, u cilju ostvarivanja održivog razvoja. Potrebni su zajednički napori da se ovaj problem prevaziđe, a u igri je nešto najvrednije, budućnost planete i čovečanstva.

 

Share.

Comments are closed.