Dani Beograda od 16. do 19. aprila

0

Tradicionalna manifestacija Dani Beograda biće održana od 16. do 19. aprila, a tokom “svojih” dana srpska prestonica će ugostiti proslavljenog ruskog reditelja Nikitu Mihalkova kome će biti uručeno zvanje počasnog građanina Beograda.

Slogan ovogodišnje manifestacije Dani Beograda, koja se ove godine obeležava 14. put, je “U ritmu grada”, a program će biti podeljen u tri tematske celine: “U ritmu istorije”, “U ritmu muzike” i “U ritmu pobede”.

Organizatori su najavili bogat umetnički i kulturni program koji će obuhvatiti izložbe, koncerte, istorijske obilaske grada…, a biće dodeljene i tradicionalne nagrade Grada Beograda pojedincima i grupama koje su dale doprinos u razvoju prestonice.

Prema rečima gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića, Grad se potrudio da posetioci manifestacije uživaju u raznovrsnom kulturno-umetničkom programu, pa će tokom četiri dana manifestacije biti prikazano oko 40 programa.

Kao posebno interesantnu, Vukosavljević je najavio izložbu koja će biti održana u holu Starog dvora, a na kojoj će biti prikazana odora kneza Lazara i Jefimijina “Pohvala Svetom knezu Lazaru”, orginalni eksponati iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve. Grad Beograd, prema rečima direktora tog muzeja Vladimira Radovanovića, nastoji da, kroz tu izložbu, prezentuje svoj razvoj od srednjeg veka do danas.

“Jefimijina pohvala je veoma važna za posetioce i Grad jer se u njoj, pored pesničkih i književnih delova, pominje i Despot Stefan”, naglasio je Radovanović i dodao da je izložba dobar način da se gradjani upoznaju sa značajnim istorijskim predmetima koji se čuvaju u prestonici.

Manifestacija Dani Beograda zvanično će početi u četvrtak, 16. aprila, kada će biti položeno cveće na spomen obeležju na Kalemegdanu.

Posetioci manifestacija će besplatno moći da posete mnoge gradske muzeje i kulturne institucije, poput Muzeja grada Beograda, Muzeja Nikole Tesle, Velikog barutnog magacina, Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka…

Pored toga, u petak 17. aprila će u Knez Mihajlovoj ulici biti postavljeno šest bina na kojima će Beograđane i njihove goste zabavljavati poznati muzički umetnici.

U muzičkom delu programa koji će početi u 19 sati, posetioci će moći da uživaju u zvucima džeza, popa, evergrina, roka i renesansne muzike, a biće izvedena i opereta Johana Štrausa Mladjeg “Slepi miš”, koja je prevedena na srpski jezik.

Povodom velikog jubileja, sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom, biće organizovane posete istorijskim lokacijama, na kojima će gradjani, izmedju ostalog, moći da vide gde je bio zatvor na Trgu Nikole Pašića, Dom Vojske Srbije gde se nekada nalazilo sedište Gestapoa…

Share.

Comments are closed.