“Dani Vajferta” u Pančevu sredinom juna

0

Pod sloganom “Mesto odakle je sve počelo”, u Pančevu će 12. i 13. juna biti održana nova gradska manifestacija “Dani Vajferta”, u organizaciji Turističe organizacije Pančeva.

Njihova namera  je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva.

Na toj ideji počivaju napori Turističke organizacije da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasledjem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene ili živele.

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu će 12. i 13. juna nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata.

To se odnosi na prve domaće pivare poznate i u Evropi, rudarske radova o kojima se pričalo i van naših granica, prve bankarske transakcije, značajna ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebična dobročinstava.

Manifestacija “Dani Vajferta” počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja, dok će se centralne aktivnosti održati u srcu starog gradskog jezgra, 12. i 13. juna.

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.