Vinske manifestacije i decentralizacija

0

Decentralizacija nije ukidanje jednog jedinstvenog centra, već kreiranje većeg broja centara uz postojeći(e). Festivali, sajmovi, saloni.

U toku je BeoWine Fair na Beogradskom sajmu, po broju posetilaca apsolutno najveći vinski događaj u zemlji. Naslonjen na Sajam turizma (formalno i dalje parče istog), BWF zbog svog obima i internacionalnog karaktera privlači sve veću pažnju i širi se. Trenutno bismo mogli, onako navijački, da kažemo kako Sajmu turizma jede halu po halu. Za nekoliko godina biće to nezavisna manifestacija, nema sumnje.

Jedini način da BWF i Sajam turizma ostanu večno zajedno jeste u podizanju vinskog turizma na pijedestal, što nažalost, ipak predstavlja utopiju. Situacija u zemlji bi morala znatno da se popravi, pa da vinski vikend turizam postane uobičajeno reset dugme radnog i ostalog naroda. Bolje dugme od posete vinariji do sada još nije izmišljeno, tvrdim.

Decentralizacija i BWF? Pa da… Sajam turizma, BWF i decentralizacija? Gde je tu veza? Odgovor je krajnje jednostavan i verovatno, po mnogima neočekivan. Gotovo sve opštinske turističke organizacije iz Srbije imaju svoj štand na Sajmu turizma. Ako opština ima bilo kakvu suštinsku ili bar formalnu vezu sa najplemenitijim napitkom na planeti, preostaje joj samo: “Da, i mi ćemo imati vinsku manifestaciju”.

Neposredno po završetku BWF-a, jedanaestog marta, u Paraćinu će se održati novi, ali ovoga puta pravi i ozbiljni vinski salon. Centralni gradski Hotel Petrus će otvoriti svoju centralnu svečanu salu najboljim vinarijama naše zemlje i brojnim zainteresovanim inostranim proizvođačima vina. Paraćin je, ako se to globalno gleda, jedan od tri stuba budućeg Moravapolisa (uz Jagodinu i Ćupriju). Na tom prostoru se nalazi sada već evropskih bitnih vinarija.

Kompletan tekst Nenada Andrića pročitajte ovde.

Share.

Comments are closed.