Deset saveta za sigurnu vožnju u zimskim uslovima

0

Pred početak zime koja sa sobom donosi nepredvidive situacije u saobraćaju Goodyear je pripremio nekoliko korisnih uputstava pomoću kojih ćete lakše savladavati eventualne neprijatnosti na putevima zimi.

1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima. U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za sigurnu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim pneumaticima sa dovoljno dubokim gazećim slojem. Po zakonskim propisima dubina gazećeg sloja mora biti najmanje 4 milimetra. Takođe, posvetite pažnju i pritisku u pneumaticima, proverite ga barem jednom mesečno.

2. Pre vožnje očistite sneg i led sa automobila. Nemojte zaboraviti sneg na krovu, poklopcu motora i gepeku, takođe ni vetrobranska stakla, retrovizore i farove. Vodite računa da uvek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne sme da se zamrzava na niskim temperaturama.

3. Obezbedite veće rastojanje za kočenje, jer je na snegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe je preporučljivo da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom.

4. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate ili kočite. Ako od vozila zahtevate dve radnje istovremeno, to može da ugrozi vašu kontrolu nad vozilom. Bolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite pre skretanja.

5. Izbegavajte iznenadne i oštre manevre. Mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.

6. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice, zato vozite sa posebnom pažnjom i smanjenom brzinom.

7. Ako se zaglavite u snegu ne preterujte sa pritiskanjem papučice za gas, jer postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u sneg.

8. Ne zaboravite na lance za sneg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbediti bolje prijanjanje na zasneženim i zaleđenim putevima.

9. Posebnu pažnju obratite na druge vozače, jer možda ne voze pažnjivo kao i vi. Goodyear-ovi stručnjaci vam preporučuju da držite veće sigurnosno rastojanje od zahtevanog, da izbegavate stvari koje vam odvlače pažnju, da vozite predvidivo i pre svakog skretanja ili promene vozne trake to jasno pokažete.

10. Ne zaboravite ni korisnu pomoćnu opremu, jer će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon, topla zimska obuća i slično. Neće biti na odmet ni da lopatu za skidanje snega spakujete u gepek.

Share.

Comments are closed.